Városlista
2019. január 23, szerda - Zelma

Hírek

2012. Január 07. 13:16, szombat | Helyi
Forrás: Saját tudósítás

Madarakat etetni szabad!

Madarakat etetni szabad!

A VÉKA egyesület felhívására sok kisgyermekes család is jelentkezett és készítette el a különböző anyagú és formájú madáretetőket, melyeket szombat délelőtt el is helyeztek a Színházkertben.

Sokan érkeztek a meghirdetett kezdésre, és mielőtt kihelyezték az etetőket, sok fontos információval gyarapodhattak Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense által tartott előadásból. Megtudhattuk, hogy hazánkban már több mint száz éve foglalkoznak a madárvédelemmel. Veszprém megyeelőkelő helyen szerepel a hazai rangsorban, ha a kihelyezett madáretetők számát tekintjük. Az érdekes történeti és elméleti ismeretek után sok hasznos tanácsot is adott, hogyanalakítsuk ki a madárbarát kertet.

Kiemelte, hogy ha elkezdjük a madarak etetését a hideg beköszöntével,azt tavaszig ne ishagyjuk abba, mert a madarak ha eleséget találnak egy helyen oda rendszeresen visszatérnek, akárnagyobb távolságokból is, ha pedig feleslegesen jönnek, akár el is pusztulhatnak. Aki igazán madárbarát kertet szeretne kialakítani, jó ha figyel nem csak az etető megfelelő tájolására, tisztítására, elhelyezésére, de a madarak általi megközelíthetőségre is. Célszerű, haa kertben az etető és a fürdő közel van egymáshoz, sok madár ilyenkor is nagyon szívesen fürdik, közelükben pedig sűrű cserjést ültessünk, aholkönnyen elbújhatnak a ragadozók elől.

Az etetésre is figyelmet kell fordítani.A madarak szeretik az olajos magvakat, így pl.a napraforgómagot, de nem mindegyik tudja kibontani.Praktikus etető kis helyrea különböző magvakból készített madárkalács.

A főtt krumplit is sok madár kedveli,de etethetjük őketzsírral zsíros húsokkal, pl. szalonnával is,vajjal, de margarintsosem helyezzünk ki. Ne adjunk kenyérmorzsát sea madaraknak.

Az előadás befejeztével, mindenki elhelyezte a saját maga által tervezett és készített madáretetőket, készült etető műanyag flakonból és fakanálból, fából, legóból.Az "etetőtulajdonosok"ígéretet tettek arra, hogy rendszeresen után is töltik, hogy ne éhezzenek a madarak.

További képeink elérhetőek a képgalériában, vagy kattintson ide!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 23. 12:28, szerda | Belföld

Több helyen megint egészségtelen a levegő

Több helyen egészségtelen a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-vel.

2019. Január 23. 11:33, szerda | Belföld

Áramütés után felgyógyult rétisast engedtek vissza a természetbe

Áramütés után felgyógyult rétisast engedtek vissza a természetbe, a ragadozó madarat a Kiskunsági Nemzeti Park, a Fővárosi Állat és Növénykert és a Szegedi Vadaspark együttműködésével sikerült megmenteni

2019. Január 23. 10:31, szerda | Kék hírek

Harminc liter ginát találtak két férfinál Vácon

Kábítószer-kereskedelem bűntettével vádol két váci férfit a járási ügyészség. A lefoglalt drogok – nagyrészt úgynevezett gina – több ezer adagra elegendő.

2019. Január 23. 09:01, szerda | Belföld

Húsz új nemzetközi IC+ vasúti kocsi áll forgalomba

Hetven belföldi forgalmú IC+ vasúti kocsi sorozatgyártása elindult, ebből öt már közlekedik, további húsz darab, nemzetközi forgalmú IC+ jármű pedig 2019 első felében áll forgalomba