Városlista
2019. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2012. Január 07. 13:16, szombat | Helyi
Forrás: Saját tudósítás

Madarakat etetni szabad!

Madarakat etetni szabad!

A VÉKA egyesület felhívására sok kisgyermekes család is jelentkezett és készítette el a különböző anyagú és formájú madáretetőket, melyeket szombat délelőtt el is helyeztek a Színházkertben.

Sokan érkeztek a meghirdetett kezdésre, és mielőtt kihelyezték az etetőket, sok fontos információval gyarapodhattak Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense által tartott előadásból. Megtudhattuk, hogy hazánkban már több mint száz éve foglalkoznak a madárvédelemmel. Veszprém megyeelőkelő helyen szerepel a hazai rangsorban, ha a kihelyezett madáretetők számát tekintjük. Az érdekes történeti és elméleti ismeretek után sok hasznos tanácsot is adott, hogyanalakítsuk ki a madárbarát kertet.

Kiemelte, hogy ha elkezdjük a madarak etetését a hideg beköszöntével,azt tavaszig ne ishagyjuk abba, mert a madarak ha eleséget találnak egy helyen oda rendszeresen visszatérnek, akárnagyobb távolságokból is, ha pedig feleslegesen jönnek, akár el is pusztulhatnak. Aki igazán madárbarát kertet szeretne kialakítani, jó ha figyel nem csak az etető megfelelő tájolására, tisztítására, elhelyezésére, de a madarak általi megközelíthetőségre is. Célszerű, haa kertben az etető és a fürdő közel van egymáshoz, sok madár ilyenkor is nagyon szívesen fürdik, közelükben pedig sűrű cserjést ültessünk, aholkönnyen elbújhatnak a ragadozók elől.

Az etetésre is figyelmet kell fordítani.A madarak szeretik az olajos magvakat, így pl.a napraforgómagot, de nem mindegyik tudja kibontani.Praktikus etető kis helyrea különböző magvakból készített madárkalács.

A főtt krumplit is sok madár kedveli,de etethetjük őketzsírral zsíros húsokkal, pl. szalonnával is,vajjal, de margarintsosem helyezzünk ki. Ne adjunk kenyérmorzsát sea madaraknak.

Az előadás befejeztével, mindenki elhelyezte a saját maga által tervezett és készített madáretetőket, készült etető műanyag flakonból és fakanálból, fából, legóból.Az "etetőtulajdonosok"ígéretet tettek arra, hogy rendszeresen után is töltik, hogy ne éhezzenek a madarak.

További képeink elérhetőek a képgalériában, vagy kattintson ide!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 05. 00:00, szerda | Helyi

Ma van a környezetvédelmi világnap

Az ENSZ 1972. óta ünnepli június 5-én a környezetvédelmi világnapot.

2019. Június 16. 16:03, vasárnap | Belföld

A jövő évi költségvetést kezdi tárgyalni az Országgyűlés

Az Országgyűlés a jövő héten ötnapos üléssel folytatja munkáját. A képviselők szerdától péntekig, összesen akár több mint 30 órában tárgyalhatják a kormány 2020-ra szóló költségvetési javaslatát.

2019. Június 16. 14:30, vasárnap | Külföld

Közös hadgyakorlatot tart Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország

Szláv testvériség 2019 fedőnévvel közös hadgyakorlatot kezdett Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország a Belgrádhoz közeli Pancsován szombaton - közölte a szerb védelmi minisztérium.

2019. Június 16. 13:01, vasárnap | Kék hírek

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Holttestet találtak a sétálók szombat reggel a zalaegerszegi parkerdőben - írta online kiadásában a Zalai Hírlap.