Városlista
2022. május 23, hétfő - Dezső

Hírek

2012. Május 22. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Putyin bólintott - megvan az új orosz kormány

Vlagyimir Putyin hétfőn jóváhagyta az új orosz kormány összetételét.

A kabinet jelentős részben, 75 százalékban megújult - jelentette be Dmitrij Medvegyev kormányfő azt követően, hogy találkozott az orosz államfővel.

Az új kormánytagok nagy része vagy nemrég kapott tisztséget a kormányban, vagy először került be a kabinetbe - tette hozzá Medvegyev.

Közöttük van Arkagyij Dvorkovics, aki Dmitrij Medvegyev 2008 és 2012 közötti államfői ciklusa idején tanácsadói szerepet töltött be a volt elnök mellett. Dvorkovics a hét miniszterelnök-helyettes egyike lett. A Vedomosztyi című orosz napilap szerint őt különösen nagy hatalommal ruházták fel: neki jutott az egész ipar.

A belügyminiszteri székbe a volt moszkvai belügyi parancsnok, Vlagyimir Kolokolcev került.

A Vlagyimir Putyin vezette előző kabinetben dolgozók közül többen megtarthatták tisztségüket. Ehhez - mint korábban a sajtóban elterjedt - az államfő ragaszkodott. Közöttük van Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes és Szergej Lavrov külügyminiszter is.

Helyén maradt Vlagyiszlav Szurkov és Dmitrij Rogozin, miniszterelnök-helyettesek, Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, Anton Sziluanov pénzügyminiszter és Alekszandr Konovalov igazságügyi miniszter is. A kormányhivatal helyettes vezetőjéből gazdaságfejlesztési miniszter lett Andrej Belouszov, aki szintén Putyin emberének számít.

Az orosz államfő az új kormány összetételének nyilvánosságra hozatalát követően kijelentette: a kabinetnek a világgazdasági bizonytalanság közepette kell feladatát, Oroszország fejlesztését megoldania.

"Nem volt kevés, amit véghezvittünk, nem mindent tudtunk végrehajtani, amit terveztünk, ezért még többet kell tenni" - hangsúlyozta Putyin.

Az új orosz kormány pontosan két héttel Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása után alakult meg. Dmitrij Medvegyevet május 8-án választották meg kormányfőnek.

Az Oroszországi Föderáció 1990-ben kihirdetett függetlensége óta ez a 12. orosz kormány.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 18:02, szombat | Külföld

Rekordot döntött a nagy-britanniai milliárdosok száma és vagyona

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

2022. Május 21. 08:02, szombat | Külföld

Brüsszel 248 millió euróval segíti a menekülteket befogadó öt kelet-európai országot

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.