Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Perre mehetnek a tankönyvkiadók

Perre mehetnek a tankönyvkiadók

Elképzelhető, hogy a tankönyvellátás államosítása révén a kiadók perre mehetnek, mivel több kiadványuk még évekig akkreditálva van az eljárási díjak befizetése után, s még többet áldoztak a fejlesztésekre - írja a Világgazdaság.

„Úgy gondolom, hogy a tankönyvellátás államosításával több kiadó is perre mehet, mivel több évre kaptak tankönyveikre nyilvántartási engedélyt, amely alapján megrendelhették az iskolák kiadványaikat” – nyilatkozta a lapnak a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke az akkor aktuális törvényjavaslat nyomán. Szarvas-Ballér Judit arra emlékeztetett, hogy az akkreditációs eljárás átlagosan mintegy félmillió forintjába került egy kiadónak, egy könyv fejlesztése több millióra is rúghatott. A jelentősebb kiadók nemzetközi jogi fórumokhoz is járulhatnak jogorvoslatért. Jelenleg mintegy 50 kiadónak van megrendelhető tankönyve a piacon. A TVOT elnöke szerint a helyzetet bonyolítja, az iskolák nem választják hanem ingyen kapják meg majd a tankönyveket. Így azt kell majd mérlegelni, hogy történt-e jogsérelem, vagy pedig egy állami szociális intézkedés történt-e, amit az oktatási intézmények igénybe vesznek.

Az emberi erőforrás miniszter kivételes sürgős tárgyalási törvényjavaslatáról kedden szavazhatnak: ezek szerint megszűnne a piaci elvekre épülő tankönyvellátás (a terjesztés, a tartalmi és a fizikai előállítás is), és megvalósulna az állam teljes körű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezendő tankönyvellátás. Az állam saját állami tankönyvkiadóval, kísérleti tankönyvfejlesztésével is biztosítja a tankönyveket majd az iskoláknak, ahol indokolt, bevonhatják a nem állami tulajdonban álló kiadókat a fejlesztésekbe. Az állam szerint így feleslegessé teszik az átláthatatlan, a valódi választás lehetőségét korlátozó tankönyvválasztékot. Jelenleg mintegy 4000 kiadvány szerepel a listán, de Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint elnöke ez 12 évfolyam és a szakképesítésre is vonatkozik. Ebben benne vannak a munka-, dolgozat-, gyakorlófüzetek és az atlaszok is. Így egy évfolyamon 2-4 tankönyv lehet egy tantárgyból. Gallóné szerint így sérül a pedagógusok módszertani szabadsága, nem lesz az iskoláknak tényleges autonómiája, s nem mindegy, hogy egy szabolcsi faluban, vagy a főváros II. kerületében milyen módszer és tankönyv alapján tanítják a gyerekeket.

Szarvas-Ballér szerint ha a tankönyvkiadók többsége lehúzza a rolót, tízezres nagyságrendben szűnhetnek meg munkahelyek. A TVOT-ot, a tankönyvkiadás szakmai kérdéséiben az állammal nem azonos véleményt hangsúlyozó köztestületet is felszámolják. A TVOT elnöke szerint valószínűleg felmenő rendszerben vezetik majd a jogszabályt az 1-2., a 5-6. és a 9-10. évfolyamokban a jövő tanévben. Csak az állam által fejlesztett, illetve a miniszter által kiválasztott tankönyvekből lehet majd választani, összesen egy évfolyamon kettőből. Az iskola választását egyébként az állami intézményfenntartónak is jóvá kell hagynia. A kiadóknak átmenetileg csak akkor lesz lehetősége részt venni a tankönyvvé nyilvánítási folyamatban miniszteri pályázat útján, ha egyes évfolyamokon még nem sikerül elkészíteni a kísérleti tankönyveket. Még az sem ismert, hogy az állam megvásárolna-e kiadókat, vagy megvenné egyes termékeiket, vagy új szereplőkkel lennének új kiadványok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk