Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Január 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pluszpénzhez jutnak a háziorvosi praxisok

Pluszpénzhez jutnak a háziorvosi praxisok

A választások előtt megkapják a háziorvosok azt a pluszpénzt, amire tízmilliárdot tett félre idén a kormányzat – olvasható a csütörtöki Népszabadságban.

A Magyar Nemzet közben arról számolt be, hogy bővült azon ellátások köre, amelyeket finanszírozási korlát nélkül végezhetnek az egészségügyi intézménynek.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke a Népszabadságnak elmondta, a háziorvosi praxisok kártyapénzét a kormány az elmúlt másfél évben két alkalommal is emelte, így annak összege a korábbi 164 forint helyett 200-ra változott. Erre jön márciusban az újabb többletpénz. A tízmilliárdos összegből 30 ezer orvos, asszisztens bére emelkedhet.

Tavaly novemberben 6,14 milliárd forintot kaptak az alapellátásban dolgozók egy összegben, tíz hónapra visszamenőleg. Szócska Miklós államtitkár akkor úgy fogalmazott, hogy ennek köszönhetően egy háziorvosi praxis átlagosan havi 45-46 ezer forinttal kap többet, a védőnők átlagosan plusz 13,5 ezer forint havi növekedésre számíthatnak. A fogászati ügyelet alapdíja 45-60 ezer forinttal emelkedik havi szinten, és többletforrást kapnak az iskola-egészségügyi ellátásban dolgozók is – ismertette a részleteket.

Több beavatkozást lehet elvégezni

A csütörtöki Magyar Nemzet közben arról számolt be, hogy januártól bővült azon egészségügyi ellátások köre, amelyeket finanszírozási korlát nélkül végezhetnek az intézménynek. Ilyennek minősül a stroke egyik fajtájának számító vérzéses agyi aneurizma invazív kezelése, valamint a kiterjedt égéssebészeti, gyomor-, bél- vagy nyelőcsővérzéses esetek is.

Szintén kikerült az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól az igen kis súlyú (1500 gramm alatti) koraszülöttek ellátása, valamint a gyermekhematológiai kezelés és a szívtranszplantáció előtti kivizsgálás is.

A lap emlékeztet arra, hogy idén jelentős összeget kapnak a kórházak a tvk emelésére is, így bizonyos beavatkozásokból többet lehet majd végezni. Erre a szaktárca 9,7 milliárd forintot ad az intézményeknek, az összeget a lap információi szerint már át is utalták a kórházaknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal