Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 26. 13:15, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Ponthatárok - A Pannon Egyetemre csaknem kilencezer jelentkezőből mintegy kétezret vettek fel

Ponthatárok - A Pannon Egyetemre csaknem kilencezer jelentkezőből mintegy kétezret vettek fel

A Pannon Egyetemre az idén 8969-en jelentkeztek, 1872 hallgatót vettek fel, közülük 1471 diákot állami ösztöndíjas képzési helyre - közölte a veszprémi központú intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a felvett hallgatók közül 1271-en alapszakon, 313-an mesterszakon, 288-an pedig felsőoktatási szakképzésben kezdik meg tanulmányaikat. A legtöbb hallgatót a turizmus-vendéglátás alapszakra vették fel, ezt követi a vegyészmérnöki, valamint a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak.
A legtöbb - 468 - pontra a mérnök informatikus alapszak önköltséges képzéséhez volt szükség. Az állami ösztöndíjas képzések közül a gazdálkodási és menedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás alapszakok esetében volt a legmagasabb a ponthatár, ott 460 pontra volt szükség.
A Pannon Egyetem közleményében kiemelték: szeptembertől új képzéseket indítanak, így Székesfehérváron mérnök informatikus mesterszakot, Veszprémben osztatlan tanári szakokat, Nagykanizsán gazdaságinformatikus alapszakot, illetve felsőoktatási szakképzési szinten agrár- és gazdaságtudományi képzésen is lehetőség nyílik a továbbtanulásra.
Azoknak, akik a jelenlegi felvételi alkalmával nem kerültek be az intézménybe, pótfelvételi eljárás keretében több szakot hirdet a Pannon Egyetem, ezekre elektronikus úton jelentkezhetnek az érdeklődők augusztus 12-ig.
A közleményben arra is kitértek, hogy meglátásuk szerint a magyar felsőoktatásnak a változó igényekhez igazodó új működési modellre kell áttérnie. Ezt indokolja, hogy az elmúlt tíz évben felére csökkent az érettségizők száma, és jelentősen megváltoztak a gazdasági szereplők igényei. Arra van szükség, hogy a hallgató, a gazdasági szereplők és az egyetem hosszú távú érdekei egyszerre teljesüljenek - mutattak rá.
Hangsúlyozták: a Pannon Egyetemnek ennek megfelelően nem a hallgatói létszám, hanem a gazdasági igényekhez igazodó képzés a fontos. Ezt igazolja az intézmény költségvetése, amelyben csak egyharmad részben szerepel az állami normatíva támogatása, az egyetem ugyanis a képzésre fordított forrásokat megtöbbszörözi az állami normatívához képest - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.