Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Április 19. 15:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Saját forrás

Porcelán- és könyvritkaságok kiállítása a nemzeti könyvtárban

Porcelán- és könyvritkaságok kiállítása a nemzeti könyvtárban

Megnyílt az Országos Széchényi Könyvtár és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különleges közös kiállítása a Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban. A kiállítás szeptember végéig látogatható.

Ahogy korábban már írtunk róla, főúri készletek, egyedi mesterművek, eredeti kéziratok, levelek, és a Képes Krónika 19. századi nemes másolata is látható lesz többek között a gazdag kiállításon, amely felsorakoztatja a világhírű herendi porcelánok és a könyvtár egyedülálló gyűjteményében található művek legszebb, legkülönlegesebb darabjait.

A látogatók nem csak a gyönyörű porcelánokat és a ritka könyveket csodálhatják meg, hanem megismerkedhetnek a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, a porcelán gyártásának, festésének titkaival is a kiállított fotók, könyvek, öntőformák, filmek – és kiemelt alkalmakkor, a Varázslatos Napokon –, herendi szakemberek által vezetett kézműves foglalkozások, bemutatók segítségével.

Két kiállítótermünkben étkészleteket, kiegészítőket, kisplasztikákat mutatunk be:

Az elsőben egy főúri ebédlő enteriőrben az „arisztokraták porcelánjait”, például a jubileumát ünneplő Apponyi-készletet tekinthetik meg a látogatók, illetve számos világhírű szervíz darabjait, közöttük az Erzsébet királyné – Sissi – számára tervezett készletet. A főurak, uralkodók számára készített darabok közül láthatják az érdeklődők a Viktória-mintás készletet, mely a gyár számára meghozta a világhírnevet (külön érdekesség, hogy megtekinthetik a látogatók ennek felújított változatát is, a Royal Gardent – ezzel ajándékozta meg a gyár tavaly Vilmos herceget és Kate Middletont esküvőjük alkalmából), és további gyönyörű készleteket, mint például a Rotschild, Windsor, Andrássy, Apponyi, Héderváry, Siang Noire, Wales dekorral díszítettet.

A pazar kollekció kiemelkedő darabja a muzeális Királyi Készlet, melyet Ferenc József osztrák császár és magyar király használt egykor ugyanezen a helyen, a palotában, ahol a kiállítás látható. A készletet, amely összesen 4496 darabból állt, háromféle dekorral díszítették, külön a királyi asztal, a személyzet és a tisztikar számára. Mára az eredeti szervízből sajnos csak néhány darab maradt meg, de az udvari asztal számára tervezett készletet – azzal a változtatással, hogy a király monogramja helyett azon a magyar címer szerepel – jelenleg is készítik, kizárólag a magyar állam részére, s ezzel terítenek a legmagasabb rangú fogadásokon.

A másik terem, amelyben étkészletet prezentálunk, nagypolgári szalon-enteriőrt idéz. Itt az a széles körben elterjedt szervíz kerül középpontba, amelynek névadója a Liechtenstein hercegi család, akik több mint másfél évszázada használják családi címerükkel kiegészítve ezt a szépséges dekort. Célunk annak bemutatása, hogy a 19. század végétől miként válnak a porcelánból készült műremekek a polgári lét természetes kellékeivé, kikerülve az arisztokrácia monopóliumából. Ezért a vitrinekben dísztárgyak, kisplasztikák is kiállításra kerülnek.

A kiállítás harmadik, legkülönlegesebb része a középső terem, ahol azokat az egyedi porcelántárgyakat, illetve a megfestett motívumokhoz köthető, a nemzeti könyvtár tulajdonában lévő könyvritkaságokat csodálhatják meg a látogatók, amelyek a magyar történelem nagy pillanatait, emblematikus alakjait örökítik meg. A zömében tálakat, serlegeket tartalmazó összeállítás darabjai az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára, illetve a honfoglalás 1100. évfordulója tiszteletére készültek, és így együtt még soha sehol nem voltak láthatók. A kollekció kiemelt figyelmet érdemlő darabjai – a Szent Korona porcelánból készített pontos mása, illetve a Képes Krónika egyik jelenetét ábrázoló díszváza – lenyűgözik a nézőt: elkészítésük művészi és technikai bravúr volt.

Melléjük helyezzük a nemzeti könyvtár kincseiből a Képes Krónika 19. században készített nemesmásolatát, Révai Péter koronaőr visszaemlékezéseit, Decsy Sámuel és Ipolyi Arnold könyveinek eredeti kiadásait; valamint az ábrázolt személyekhez köthető egyéb relikviákat, többek között Széchenyi István és Kossuth Lajos által dedikált könyveket, leveleket.

A kiállítás látogatói számára hat alkalommal különleges lehetőséget kínálunk: a Varázslatos Herendi Napokon a manufaktúra szakembereinek közreműködésével bemutatókat láthatnak, és saját maguk is kipróbálhatják a herendi porcelán készítését eredeti alapanyagokkal:

Április 28., május 26. Készítsen saját, hazavihető porcelánrózsát! – a formázás, áttörés, fonás technikái.
Május 12., szeptember 8. Próbálja ki herendi porcelántányéron, milyen ügyesen tud festeni! Készítsen magának könyvjelzőt herendi motívummal!
Június 16. Múzeumok Éjszakája, és szeptember 29., a kiállítás utolsó előtti napja: Test-és körömfestés csodálatos mintákkal.

Az általános iskola felső tagozatos osztályait és a középiskolásokat múzeumpedagógia foglalkozásokkal várjuk május 2-től június 15-ig, illetve szeptemberben, minden kedden, szerdán és csütörtökön 10–15 óra között.

Ezek a foglalkozások kiválóan színesíthetik a tanév végét, illetve kitűnően alkalmasak arra, hogy szeptemberben az új tanévet a tanárok és diákok egy ismeretgazdag, ugyanakkor szórakoztató tanórával kezdhessék meg.

Kétféle, választható foglalkozást ajánlunk: az egyik a porcelán, illetve a herendi porcelángyár történetét, a formázás, festés technikáját mutatja be a gyerekeknek, háttérben a reformkor iparosodó Magyarországának művelődéstörténetével.

Másik óratípusunk középpontjában a történelem áll, melyet a herendi porcelánból készült Szent Korona és a vázán megfestett, illetve nemesmásolatban kiállított Képes Krónika, valamint történelmi jeleneteket, személyeket ábrázoló egyedi porcelántárgyak segítségével hozunk közel a diákokhoz. Megismerhetik a nálunk őrzött, nemesmásolatban kiállított Képes Krónikát, amely elmeséli a magyarok történetét, kalandozásait, az eltűnt múltat, így a középkori történelem, kultúr-és művészettörténet páratlan értékű forrása.

Mindkét óratípus szerves része a kiállítás megtekintése, illetve a kézműveskedés: rózsa készítése, herendi motívumokkal díszített könyvjelző festése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.