Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 30. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rabok varrják az egyenruhát is

Rabok varrják az egyenruhát is

A büntetés-végrehajtás elítélteket foglalkoztató gazdasági társaságai tavaly mintegy 5,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a központi ellátásban. A büntetés végrehajtás gazdasági társaságai által készített termékek közül a ruházat iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet – mondta a Világgazdaságnak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A központi ellátásban megkötött szerződések 48 százaléka volt a ruházati termékekhez köthető, főként egyen-, munka- és fogvatartotti ruhákat rendeltek meg. Jelentős kereslet volt még az iroda-, konyha- és zárkabútorok, a lábbelik, a mosodai szolgáltatás, valamint a nyomtatványok, nyomdai szolgáltatások iránt.

A teljes körű fogvatartotti foglalkoztatás elérése érdekében a büntetés-végrehajtási (bv) szervezet ellátási kötelezettségét (Központi Ellátó Szerv) kiterjesztették a központi államigazgatási és a rendvédelmi szervekre, 2012-től az állami kórházakra, a szociális és a honvédelmi tárcához tartozó intézményekre. A költségvetési szerveknek 100 ezer forint felett a BVOP gazdasági társaságaitól kell beszerezniük bizonyos árukat, szolgáltatásokat egy listáról.

Ez a lista számtalan árut és szolgáltatást tartalmaz, szerepel rajta ágynemű, láthatósági mellény, taktikai öv, pizsama, málhazsák, spirálfüzet, madáretető, fejfa, zárkaajtó, bölcső, fekvenyomó pad. A szolgáltatások között van hulladékgazdálkodás, elektronikai hulladék begyűjtése, tereprendezés, szemétszedés, növényzetirtás is.

Az oktatásban a Klik egyes tankerületei gyűjtik össze a hozzájuk tartozó iskolák, intézmények ellátási igényeit. Főként iskolai bútort, háztartási- és egészségügyi papírtermékeket rendelnek. Tavaly tankerületektől nem érkezett jelentős megkeresés. Az egészségügyi intézmények leggyakrabban mosatási szolgáltatás, egészségügyi és műtős textília, ruházat, valamint háztartási- és egészségügyi papírtermékek beszerzése kapcsán fordulnak a büntetés-végrehajtáshoz.

Tavaly a központi ellátás teljesítésére 6,8 milliárdos értékű igényt jeleztek. A végül megkötött szerződések teljesítése 2013-ban meghaladta a nettó 5,5 milliárd forintot. 2013 végén a fogvatartottak létszáma közel 18 ezer fő volt (142 százalékos telítettség), a 12 ezer jogerős elítélt közül mintegy 3500-an dolgoztak a gazdasági társaságoknál, és majd ugyanennyien a börtönök fenntartásában (konyha, mosoda, karbantartás).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár