Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 13. 14:39, vasárnap | Helyi
Forrás: VMRFK

Rendőrségi hírek

Rendőrségi hírek

Elszaporodtak az internetes csalások Veszprém megyében is!

Csak büntetőjogi eszközökkel lehetett megfékezni

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság folytat nyomozást egy lakásotthonban ideiglenesen elhelyezett fiatalkorú - ellen, aki odakerülését követően folyamatos szidalmazásokkal, fenyegetőzésekkel félelemben tartotta az otthonban lakó társait, továbbá felnőtt nevelőit is. A több hónapig tartó és már tarthatatlanná váló állapot eredményeként az egyik lakásotthoni nevelő – más megoldást már nem látva - feljelentést tett a 17 éves fiú ellen.

A szóban elhangzott egyre durvább hangvételű fenyegetések az érintettekben félelmet, szorongást keltettek, pszichésen megviselték őket, mivelhogy azok saját, illetőleg családtagjaik testi épsége ellen irányuló, jövőbeni durva bántalmazásokat kilátásba helyező tartalmúak voltak.

A fiatalkorú 2011. október 29-én a nevelőotthonban egyik nevelőjével ismét szóváltásba keveredett. Ennek során az általa használt és rá jellemző, trágár, súlyos fenyegetéseknek, becsületsértő kijelentéseknek oly módon adott nagyobb nyomatékot, hogy a helyiségben álló 8 személyes étkező asztalt a nevelőnőre tolta, aki a fal és az asztal közé szorult. Bár a megtámadottnak sérülése nem keletkezett, a kíméletlen verbális attak ezután is folytatódott.

A fiatal az erőszakot tekintette az egyetlen lehetséges érdekérvényesítési eszköznek. Mikor a szintén az otthonban lakó volt barátnője a fiú brutalitásától tartva másodmagával megszökött, akkor a szökésben lévő társat fenyegette megöléssel egy internetes közösségi oldalon keresztül, amennyiben volt barátnőjét az otthonba nem viszi vissza.

A rendkívül agresszív viselkedésű fiatalt közfeladatot ellátó pedagógus elleni erőszak bűntettének, valamint személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki, majd 2011. november 10-én a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.


Eredményes volt a körözési akció

Az Országos Rendőr-főkapitányság által a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább javító, a megelőzést előtérbe helyező rendőri intézkedések megtételére kiadott terv alapján november 10-én körözési akciót rendelt el a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ennek végrehajtásában az egyenruhás rendőrök mellett polgári ruhás nyomozók is részt vettek. Néhány óra leforgása alatt 3 fő büntetőeljárásban körözöttet, valamint egy eltűnt személyt sikerült megtalálni. Egyik elfogottnak a Szombathelyi Városi Bíróság rendelte el körözését, akit őrizetbe vételét követően bíróság elé állítottak, a másikat a Veszprémi Rendőrkapitányság kereste lopás miatt, az ő ügyében a rendőrkapitányság bíróság elé állítást tervez, míg a harmadik személyt gyanúsítottkénti kihallgatást követően szabadlábra helyezték. Az akció ideje alatt egy, a törvényes képviselő felügyelete alól magát kivonó fiatalkorút is felkutattak a veszprémi rendőrök.


Egyre több az internetes csalás

November 10-én tett feljelentést egy zirci lakos, aki még október végén egy internetes hirdetőoldalon keresztül szándékozott megvásárolni egy multifunkciós laptopot 17.000.- forint értékben. A hirdetővel történt kapcsolatfelvételt követően a vételárat pár napon belül az eladónak átutalta, ám az eladásra kínált terméket a mai napig sem kapta meg, sőt a kapcsolata is megszakadt az „eladóval”.

A Veszprémi Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy internetes vásárlás esetén részesítsék előnyben a közelben lévő ajánlatokat, hogy a vásárolni kívánt terméket akár meg is tekinthessék, és ahol lehetséges az árut személyesen vegyék át. Ha erre nincs lehetőség, akkor válasszák az utánvéttel történő fizetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.