Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Rossz hír a gyorskölcsönt nyújtó cégeknek: korlátoznák a hiteldíjmutatót

Rossz hír a gyorskölcsönt nyújtó cégeknek: korlátoznák a hiteldíjmutatót

A Világgazdaság azt írja, hogy eltűnhetnek a piacról a rövid futamidejű és kis összegű hitelek a kormány „országmentő” terve nyomán.

Mint ismert a kormány úgy módosítaná a törvényeket, hogy azok megtiltsák és büntessék a 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató melletti kölcsönök nyújtását. A kabinet ezzel az uzsorásokat üldözné, de nehéz helyzetbe hozza a gyorskölcsönöket nyújtó cégeket és hitelintézeteket is. A személyi kölcsönök, az áruvásárlási hitelek, valamint a folyószámlákhoz és kapcsolódó hitelkeretek jelentős részének hiteldíjmutatója ugyanis 30 százalék feletti. A magas költségeket ezeknél a hiteleknél a rövid futamidő, a jelentős kockázat és a piaci verseny alacsony mértéke indokolja.

Több hátrányos következménye is lehet a teljes hiteldíjmutató korlátozásának – közölte lappal a gyorskölcsönöket nyújtó Provident Pénzügyi Zrt. A társaság szerint egy ilyen intézkedés akadályozhatja vagy teljesen ellehetetlenítheti a kis összegű, rövid futamidejű, fedezetlen személyi hitelek, áruhitelek, hitelkártyák gazdaságos működtetését. Szerintük a lépés a háztartásokat magasabb összegű, hosszabb futamidejű, főként jelzálog-fedezetű hitelek felvételére ösztönzi, ami könnyen adósságspirált okozhat.

A személyi kölcsönök nyújtására szakosodott Cofidis vezetője azt mondta a lapnak, hogy várhatóan termékkínálatuk módosításával reagálnak majd a jogszabályok módosítására. A társaság kölcsöneinek teljes hiteldíjmutatója azonban 30 százalék körül alakul, így azok átalakításával könnyebben a tervezett határszint alá csökkenthető a mutató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.