Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 13. 21:24, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sierra Leone is kéri a kísérleti gyógyszereket

Sierra Leone is kéri a kísérleti gyógyszereket

Az egyre riasztóbb afrikai ebolajárványban súlyosan érintett Sierra Leone is szeretne hozzájutni a kísérleti gyógyszerekhez – jelentette be az egészségügyi minisztérium szóvivője kedden Freetownban. Kanadában ezzel párhuzamosan azt közölték, hogy az ország tárgyalásban áll az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) saját ebolagyógyszerének elterjesztéséről.

A mostani járványban immár ezernél több halált okozó ebola ellen bizonyítottan hatékony gyógyszer még nem létezik. A WHO etikai bizottsága kedden hagyta jóvá az eddig nem engedélyezett, kísérleti gyógyszerek alkalmazását. Ezekből elsőként várhatóan Libéria részesedik.

A világszervezet egy szóvivője elmondta, hogy támogatják Sierra Leone kérését, és készek segíteni abban, hogy ez az ország is hozzájusson a gyógyszerhez.

A Sierra Leone-i kormányzat a közlések szerint a ZMapp orvosságot gyártó amerikai céggel vette fel a kapcsolatot. Egyelőre azonban nem biztos, hogy ehhez a szérumhoz juthat hozzá, mert az amerikai vállalat nem sokkal korábban azt jelezte, hogy jelenlegi készleteit már odaígérte „egy nyugat-afrikai országnak”.

Kanada tárgyal a WHO-val

Kanadában kedd este jelentették be, hogy az ország tárgyalásban áll a WHO-val saját fejlesztésű ebolagyógyszerének forgalmazásáról. A brit Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a kanadai közegészségügyi intézet egyik vezetője azonban azt is elmondta, hogy egyelőre csak kis tartalékkal rendelkeznek az oltóanyagból, és 4-6 hónapba telik, amíg legyártanak egy nagyobb mennyiséget.

Újabb halott Nigériában

Újabb ember halt meg ebolavírus okozta fertőzésben Nigériában, ezzel már háromra nőtt a járvány áldozatainak száma a nyugat-afrikai országban – közölte szerdán az AFP francia hírügynökség. A tájékoztatás szerint a 36 éves férfi a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) lagoszi irodájában dolgozott. Az áldozat kapcsolatban volt az amerikai Patrick Sawyerrel, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársával, aki július 25-én halt meg Nigériában.

Szükségállapotot hirdetett ki Nigériában múlt pénteken Goodluck Jonathan elnök az ebolajárvány miatt, amelynek megfékezésére jóváhagyta egy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalap elkülönítését. A WHO pedig nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai ebolajárványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 11-én közölte, hogy meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése