Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2013. Május 16. 18:19, csütörtök | PR
Forrás: Saját interjú

Sikeres évek a megújuló energetikai klaszter mögött!

Sikeres évek a megújuló energetikai klaszter mögött!

Működésének alig két éve alatt tagjai száma a többszörösére emelkedett és számos sikeres együttműködés elindítása valósult meg a Nemzetközi Energetikai és Megújuló Eneregiaforrás Klaszter közreműködésével.

A 2011-es évben alakult és még nincs két éves, mégis az ambíciózusan kitűzött célok felé halad régiónk első, megújuló energiákkal foglalkozó klasztere. Korábbi cikkünkben röviden írtunk a megújuló energiákról és a klaszter céljairól, azonban most konkrét kérdésekkel felkerestük őket.

Kérdéseinkre a NEMEK Klasztermenedzsere, Weisz Tímea válaszolt.

Honnan jött az ötlet, hogy Klasztert alakítsanak a régióban?

Az AAI Tender Kft., mely a klasztermenedzsment feladatokat lájta elés tevékenységi portfóliójának közel már 4 éverészét képezik az energetikai projektek is. Ahogy az egyes konkrét projektekhez fejlesztőket, szállítókat és/vagy partnereketkerestünk, tapasztaltuk, hogy Magyarország tele van energetikával foglalkozó zseniális mérnökökkel, fejlesztőkkel éskiemelkedően magas akutatás-fejlesztési potenciál az országban ezen aterületen.

Szembesülnünk kellettviszont azzal, hogy ezek a fejlesztők és vállalkozások szigetszerűen hoznak létre termékeket, technológiákat, legtöbbjük nem is próbált eddig kooperálni más fejlesztőkkel, vagy az üzletiszféra azon oldalával, akik valóban termékesíteni tudják a létrehozott technológiát.

Igaz ez az ország egészére és igaz ez a közép-dunántúli régióra is. Fontos azonban kiemelni, hogy ugyan a Közép-dunántúlon alakultunk meg, de az egész országban gyűjtük az együttműködőket és a potenciális partnereket.

Mennyire volt "döcögős" az indulás, hogy fogadták a piac szereplői a megjelenésüket?

Mint minden új vállalkozásnak, nekünk is a siker kulcsa volt, és a mai napig is az, hogy minél szélesebb körben megismertessük tevékenységünket. Indulásunkat intenzív hónapok előzték meg, folyamatosan zajlottak az egyeztetések a szakmai- és civil szervezetekkel, vállalkozásokkal. Korábbi tapasztalatainkat itt is viszontláttuk és tapasztaltuk, hogy egyre inkább felértékelődik az alternatív energiák alkalmazása, mely nem csak költséghatékonyságot eredményezhet, hanem akár versenyelőnyt is jelenthet a cégek számára.

Szerencsére hamar sikerült az érdekkörök érdeklődését felkelteni, így nyugodt indulás után egy folyamatosan növekvő szakaszban van jelenleg a NEMEK Klaszter, mely növekedési pálya a jelzések alapján hosszabb távon is fenntartható.

Mik a konkrét célok, amiket a Klaszter létrejöttével el szeretnének érni?

Céljaink két nagy csoportosulás köré sorolhatók. Természetesen mi is szeretnénk elősegíteni a megújuló energiák elterjedését és a szemléletformálást, melyeta több és jobb informáltság segít leginkább véleményem szerint. Emellett azonban egyre inkább felértékelődik az energiahatékonyság kérdése a vállalkozások esetében. A racionalizálás sokszor legfontosabb lépése az energiahatékony rendszerek alkalmazása, bevezetése, melyet azonban sok vállalkozás még mindig csak távolról szemlél.

A Klasztert alkotó cégek és kapcsolódó partnereink segítségével ezen területeken kívánunk hatékonyabban megjelenni, úgy, hogy a tagvállalatok érdeiket szemelőtt tartva, együttműködésüket elősegítve valósítsunk meg projekteket, melyekből új, sikerestermékek és szolgáltatások lesznek. Az együttműködésből olyan versenyelőnyük származik, mely kiaknázásval sikeresebbek lehetnek más, elkülönülten fejlesztő, termelő vállalatokhoz képest.

Hány tagja van jelenleg a Klaszternek és mely területek képviselői?

Sikerült az induló létszámunkat több mint megháromszorozni, így jelenleg már 16 tagvállakozásunk van, mely teljes jogú klasztertag, emellett számos civilszervezettel és szakmai fórummal alakítottunk ki együttműködési kapcsolatokat.

A legváltozatosabb területek képviselői kovácsolódnak egybe a Klaszter keretein belül, így megtalálhatók az építőipar, a tervezés, a kivitelezés vállalatai épp úgy, mint a napenergiával, megújuló energiákkal, környezettudatos világítással foglalkozó cégek, tanácsadók, pályázatírókegyaránt.

Lehet-e még csatlakozni a Klaszterhez?

Természetesen a fejlődés nem áll meg, várjuk továbbra is az együttműködést kialakítani szándékozók kérdéseit, megkereséseit és jelentkezéseit az alábbi elérhetőségeinken:

NEMZETKÖZI ENERGETIKAI ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS KLASZTER

Cím: 8200 Veszprém, Cserhát Ltp. 8.
Weboldal: www.megenklaszter.hu

Kapcsolattartó:
Weisz Tímea, ügyvezető, klasztermenedzser
Tel.: +36 (70) 932-3800
E-mail.: timea.weisz@aaitender.eu

Korábbi cikkünk elérhető az alábbi linken:

http://www.infoveszprem.hu/hir_olvas/permalink:megujulo-energiakkal-foglalkozo-klaszter-alakult-regionkban-2012-08-01-102100/

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 23. 09:48, csütörtök | PR

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezajlott a Szikvízkészítők Nemzetközi Konferenciája Gyulán (2022. június 10-11.)

2022. Június 17. 08:00, péntek | PR

NATO kompatibilis a Jánosik Kft

Az AQAP 2110 katonai normatíva szerinti katonai minőségirányítási rendszer ellenőrzése sikerrel zárult a Jánosik és Társai Kft-nél.

2022. Május 26. 14:36, csütörtök | PR

K&H: rekordszámú résztvevő a K&H pénzügyi vetélkedőjén

közel 10 ezer fiatal indult a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő idei sorozatán

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.