Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 13. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sikerült a faj megmentése

Sikerült a faj megmentése

Még mindig virágzik a Kiskunságban a tartós szegfű, a világ egyik legritkább vadvirága.

A tartós szegfű élénk rózsaszín, apró, filigrán termetű vadvirág, amely az egész világon csak a Duna–Tisza közi homoki gyepekben fordul elő. Az élőhelye beszűkülése miatt veszélybe került faj megmentésére a Kiskunsági Nemzeti Park indított szegfűmentő programot 2006-ban: a természetvédelmi szakemberek 19 ezer palántát ültettek ki az eredeti állományok erősítésére, s öt év alatt csaknem 100 ezerre nőtt a kizárólag Magyarországon előforduló fokozottan védett tartós szegfű állománya.

A Duna–Tisza közi homoki gyepekben virító szegfű egyetlen tövének természetvédelmi értéke 250 ezer forint. A növényt Kitaibel Pál fedezte fel, s azért nevezte el tartós szegfűnek, mert május közepétől október közepéig virágzik. Az idén – az enyhe ősznek és a mostani melegebb napoknak köszönhetően – még decemberben is – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park.

„Óriási munka volt egyszerre 5-600 virágtövet kivinni olyan területekre, amelyeket autóval nehezen vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni. Sokszor magunk cipeltük a ládákat és egyenként ültettük ki a palántákat a kijelölt területekre. A kiültetett tövek 90 százaléka megmaradt, több már magot is érlelt, így biztosak lehetünk abban, hogy a füvészkerti példányok megerősítik majd a természetes állományokat” – mondta Mihalik Erzsébet, a Szegedi Egyetem Füvészkertjének vezetője.

Egy ritka növény megmentéséhez nem elegendő a mesterséges szaporítás, ezért Kiskunmajsa határában helyreállították és bővítették a szegfű által kedvelt élőhelyeket, 455 hektárt megtisztítottak az agresszívan terjedő, őshonos növényeket kiszorító gyomoktól, így az Észak-Amerikából származó vaddohánytól. Bodogláron gyérítették a fekete fenyőt, Bócsán és Csévharaszton pedig az akácültetvényeket szorították vissza, helyettük tisztásokat és a Homokhátságra jellemző nyárfákkal tarkított ligeteket alakítottak ki. A természetvédelmi szakemberek a Kiskunságban több területen kutattak a ritka növény után, csaknem 100 ezer tövet regisztráltak. A munka során észrevették, hogy a szegfű iránt a mezei nyulak is érdeklődnek, és „előszeretettel lerágják a szirmait”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.