Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 07. 07:07, hétfő | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Sugárszennyezett tejet itattak a magyar lakossággal

Sugárszennyezett tejet itattak a magyar lakossággal

A csernobili atomerőmű 1986-ban történt katasztrófája után a szocialista kormány utasítására a sugárszennyezett tejet nem semmisítették meg, hanem kevésbé fertőzöttel hígítva megitatták a lakossággal.

Állította a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pálmai Béla, a Kelenföldi Tejüzem minőség-ellenőrző laboratóriumának volt vezetője.

Egy ismeretlen ember várta 1986 májusában Pálmai Bélát a Kelenföldi Tejüzem portáján. A minőség-ellenőrző laboratóriumának akkori vezetőjét először a nevén szólította, majd ellentmondást nem tűrő hangon közölte vele, hogy onnantól kezdve személyesen felelős azért, hogy a Magyarország különböző vidékeiről az üzembe érkezett tejszállítmányokból vett mintákat neki átadja. A szakember teljesítette a kérést, majd másnap azt az utasítást is, hogy az Észak-Magyarországról származó tejeket az általa meghatározott arányban össze kell keverni a déli megyékből érkezettekkel. A folyamat körülbelül két hétig tartott.

Pálmai Béla állítja, ennek az volt a célja, hogy a mit sem sejtő lakossággal megitassák a csernobili atomkatasztrófa következtében sugárszennyezett tejet. Elmondása szerint ami a fővárosban történt, az még a jobbik eset. Az ország északi területein ugyanis mindenféle hígítás és figyelmeztetés nélkül itatták meg a tejet a lakossággal. Pálmai Bélának nincsenek írásos bizonyítékai a történtekről, s azok a kollégái, akikkel közvetlenül együtt dolgozott, már mind meghaltak. Kivétel nélkül valamilyen rákban, mondja, s ő maga is rákos.

Azért mesélte el a történetét most, mert attól tart, hogy a társadalom elleni, a szocialista hatalom által elkövetett merénylet és irányítói eltűnnek a feledés homályában, amit nem szabad hagyni. Arra kéri a tejiparban akkor dolgozó szakembereket, hogy jelentkezzenek, és tárják a nyilvánosság elé tapasztalataikat. A cikkből az is kiderül, hogy az elmúlt huszonhat év alatt a csernobili katasztrófa érintettjei belefáradtak a küzdelembe. Pedig máig nem tudni pontosan, hogy a felelőtlenség valójában mekkora kárt okozott az emberiségnek és a természetnek.

További részletek a hétfői Magyar Nemzetben

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.