Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Október 06. 14:13, csütörtök | Helyi
Forrás: veszpreminfo.hu

Szaléziánum - új attrakció a veszprémi Várban

Szaléziánum - új attrakció a veszprémi Várban

Október végén megnyitja kapuit a Szaléziánum – Érsekségi Turisztikai Központ, a Vár legújabb attrakciója.

A több mint 1000 m² alapterületen négy szinten várják a látogatókat szórakozási és ismeretszerzési lehetőségekkel, szolgáltatásokkal.

Az épület pinceszintjén a felújítás alatt előkerült régészeti tárgyak bemutatóhelye, illetve ostyasütő- és gyertyaöntő műhely került kialakításra. Az utóbbiban muzeális értékű ostyasütőket láthatnak a vendégek, megkóstolhatják a helyben sütött ostyát, illetve saját kezűleg is ki lehet próbálni a gyertyaöntést 30-40 perces foglalkozások keretében.

A bejárat jobb oldalán kap helyet a Halimbai Füvesszoba, amely bemutatja Dr. Szalai Miklós, a halimbai „füves" pap történetét, akit országszerte ismert gyógynövényszakértő papként a rendszerváltás előtt kuruzslónak nyilvánítottak, ám később róla nevezték el a Halimbárium gyógynövénykeveréket. A kiállítás keretében szárított gyógynövénytablók és egy üveggel fedett tároló asztal segítségével lehet ismerkedni a Halimba és környékéről származó gyógy- és fűszernövényeket, a „füves” pap receptjeit, illetve gyógynövényekkel és gyógyteákkal kapcsolatos érdekességeket.

A belső udvaron található a Halimbárium Gyógynövénykert, ahol felfedezhető a Halimbai Füvesszobában látott gyógy- és fűszernövényeket.

Az udvari kisházban egy „élő” hangszerkészítő és -javító látványműhely került kialakításra, ahol bepillantás nyerhető egy hangszerkészítő mester mindennapi munkájába.

Az információs pultként is működő jegypénztárnál tárlatvezetés vagy audioguide is igényelhető. A kávézó és teaház ideális helyszín a pihenésre – a kiállítás megtekintése után megkóstolhatja a vendég a házban megismert gyógyteákat, misebort, ostyát és különböző kávékülönlegességeket. Távozás előtt az ajándékboltban lehetőség nyílik különféle emlék- és ajándéktárgyak vásárlására is.

A vetítőteremben tájékoztató, ismeretterjesztő filmeken megtekinthetők dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlásával Veszprém és az Érsekség történeti, turisztikai érdekességei.

Gyermekek számára nyújt szórakozást a gyermekfoglalkoztató: a kicsik címerszínezéssel, ikonfestéssel, a Szent Korona kifestésével és összehajtogatásával és templom-makettek építésével tölthetik idejüket.

A Szaléziánum emeletén négy enteriőr jellegű, freskódíszes barokk terem várja a látogatókat. Itt átélhetik a barokk világ hangulatát a korabeli műtárgyak megtekintésével. Megismerhetik a ház egykori híres lakóit, többek között Padányi Bíró Márton veszprémi püspököt, aki a 18. században az egyházmegyében folyó művészi tevékenység kiemelkedő mecénása volt. A „Képtálaló asztal” segítségével végigkövethetik a restaurátorok szorgalmas munkáját és a barokk termek varázslatos átalakulását.

A ház második emeletén látogatható a tetőtéri galéria, ahol betekintést nyerhető a Főegyházmegye hétköznapjaiba és meg lehet ismerkedni a liturgikus tárgyak mindennapi használatával. Multimédiás eszközökkel megidéződik a liturgikus naptár, megtekinthetők az egyházi szertartás eszközei, a Veszprémi Főszékesegyház kottatára és meg is hallgathatók az abban szereplő 18-19. századi zenei művek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.