Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 03. 09:21, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szálló por - Határérték feletti a légszennyezettség Nyíregyházán, önkorlátozást kér az önkormányzat

Szálló por - Határérték feletti a légszennyezettség Nyíregyházán, önkorlátozást kér az önkormányzat

Túllépte a riasztási küszöbértéket a szálló por légköri koncentrációja az elmúlt napokban Nyíregyházán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatása alapján a város önkormányzatának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, lehetőleg ne használják az autókat.

Parillák Gabriella elmondta, a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja szombaton és vasárnap is túllépte a köbméterenkénti 100 mikrogrammos küszöbértéket. A Széna téri mérőállomás ezen a két napon 123,97, illetve 100,96 mikrogrammos értékeket regisztrált.
A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás csütörtöktől várható - tette hozzá a szóvivő.
A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint ne használják a személyautókat - főként a dízelüzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.
A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele - olvasható a városháza közleményében.
A por belégzése emellett a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló-képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.

Címkék: Időjárás-szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során