Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 03. 07:21, szerda | Életmód
Forrás: HírTV

Száműzik a szörpöt, a cukrozott üdítőket és a levesporokat is

Száműzik a szörpöt, a cukrozott üdítőket és a levesporokat is

50 százalékkal is megemelheti a menza árát az országos tiszti főorvos ajánlása - a közétkeztetést ellátó vállalkozások, és az intézményfenntartó önkormányzatok szerint.

Az ÁNTSZ honlapján megjelent munkaanyag meghatározza, hogy mennyi húst fogyasszanak a diákok, szabályozza az ételek só-, cukor- és zsírtartalmának mértékét. Szörpöt, cukrozott üdítőt vagy levesporból készült ételeket például egyáltalán nem kaphatnának a gyerekek.


A 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú húst, a sót tartalmazó ételízesítőt vagy a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt viszont nem ajánlja a közétkeztetésben az országos tiszti főorvos. Augusztustól a hústermékek fejadagját pedig felemelnék. „Ezekkel a nyersanyagnormákkal ezt nem lehet teljesíteni. A jelenlegi óvodai étkezésnél egy 3-6 éves gyereknek 5 dkg húst kell adni, itt most be van írva 9-10 dekagramm hús egy ételre. Meg se tudja enni a gyerek, mert a tej egy 3 éves gyereknek elég” – nyilatkozta Patonai László, a győri Ördögkonyha Kft. ügyvezetője.

Iskolaszünetben is több száz óvodásra és szociális otthonban lakó, idős emberre főznek az egyik győri konyhán. Kedden zellerleves és brassói volt a menü. „Ezt nekünk 258 forintból kell kihoznunk. Ebben az ételben például van 10 dekagramm hús, 30 dekagramm krumpli, a zellerrel és a savanyúsággal kijön ennyi pénzből. Ezeken nem kellene változtatni. De ha ezt a húsadagot megemeljük 14 százalékkal, - ami elő van írva az állásfoglalásban - akkor emelni kell, mert nem tudunk 258 forintból kijönni” – fogalmazott az ügyvezető.

Tilos a cukrozott üdítő vagy a szörp is. Italként az ajánlás szerint kizárólag ivóvizet és tejet adhatnak a gyerekeknek, időseknek kakaót és teát, cukor hozzáadása nélkül.

A közétkeztetést végző cég szerint az ajánlás betartása jelentősen emeli a költségeket. „A sokkal több gyümölcs, zöldség, fehérje, hal és egyebek hozzátartoznak, de ezek számításaink szerint 50 százalékkal is megemelnék az étkezési költséget” – mondta Somogyi Tivadar, Győr Fidesz–KDNP-s alpolgármestere.

A győri önkormányzat 15 ezernél is több óvodás, diák, valamint idős étkeztetését biztosítja. Csak az oktatási intézményeknél ez az összeg az állami normatívával együtt eléri az évi 621 millió forintot. Ezt egészítik ki a szülők befizetései. „Már havi 150-200 forintos emelés is nagyon nehéz a szülőknek, tehát a szülőkre hárított emeléssel nem fog menni. Úgy fog menni, ha mi a saját zsebünkbe nyúlunk, de egyelőre a saját zsebünk nem olyan bő” – tette hozzá az alpolgármester.

A városi közétkeztetésben idén 6 százalékkal emelték a nyersanyag-beszerzési költségeket, és az alpolgármester szerint az infláció mértékénél nagyobb arányban a jövőben sem fogják tudni növelni állami segítség nélkül.(da)

hírTV

Címkék: ántsz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.