Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 15. 07:21, hétfő | Helyi
Forrás: jetfly.hu

Száz éve repülték át először a Balatont

Száz éve repülték át először a Balatont

Száz évvel ezelőtt Lányi Antal hadnagy elsőként nyolc perc alatt repülte át Badacsony és Fonyódliget között a magyar tengert.

A repülés történetében úttörő tettre augusztus 13-án, szombaton emlékeztek meg a fonyódi kikötőben. A tíz éve létrehozott emlékműnél koszorút helyezett el többek között dr. Simicskó István, Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilona Harris, Lányi Antal unokája, aki Ausztráliából érkezett, hogy tisztelegjen nagyapja hősies tette előtt.

A rendezvényen megtartott ünnepi beszédében Simicskó István hangsúlyozta: nyugodt szívvel elmondhatjuk ország-világ előtt, hogy őseink, az akkori magyar emberek, a repülés terén, a nagy nemzetek sorában „állták a sarat”. Emlékeztetett arra, hogy a tevékeny, bátor emberek tettei viszik előre az emberiség fejlődését és ilyen történelmi tett volt Lányi Antal hadnagy repülése itt.

Hídvégi József, Fonyód polgármestere kiemelte: fontos számon tartani a Balaton-parti település múltjának dicső történéseit.„Múlt nélkül nincs jövő és emlékezet nélkül elfelejtjük múltunkat. Legyünk büszkék hőseinkre és tetteinkre” – jelentette ki a polgármester.

Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós megköszönte azt a szeretetet, amit ő űrhajósként az emberektől kapott. Véleménye szerint biztosan óriási élmény lehetett Lányi Antalnak a repülés.

Knoll Gyula nyugállományú repülő ezredes, a Magyar Repülőtörténeti Társaság tagja beszédében felelevenítette a hadnagy életútját és a száz évvel ezelőtt történteket. Elmondta, hogy Lányi Antal Budapesten született 1886. december 27-én. 1906-ban avatták hadapród tiszthelyettessé, majd 1908-ban hadnaggyá nevezték ki. 1909-ben szolgálatteljesítés közben olyan súlyosan megsérült, hogy az orvosi felülvizsgálat alapján 1910. január elsejével, mint „rokkant, népfelkelési fegyveres szolgálatra is alkalmatlant” két évi időtartamra ideiglenes nyugállományba helyezték. Lakóhelyéül ekkor Nagyváradot választotta és itt kezdett behatóbban foglalkozni az aviatikával. Már abban az évben elkészítette saját kétfedelű siklóját és ezen repült először sikeresen. 1910-ben készítette el első motoros repülőjét.

A Balaton átrepülésének évében a hadnagy Rákoson dolgozott, mint repülő-oktató és az ott használt, „Blériot” típusú, egyfedelű géppel hajtotta végre a bravúros feladatot. 1911. augusztus 25-én szállították a repülőgépet Badacsonyba és a tervek szerint augusztus 27-én hajtotta volna végre az első balatoni átrepülést.Mivel a repülés ekkor a legnagyobb csodának számított, mindenki szerette volna látni a nagy szenzációt. Mindkét oldalon már előre, jó pénzért elkeltek a jegyek, akár egy színházban. (Badacsonyban a legdrágább ülőhely tíz koronába, míg a legolcsóbb három, illetve egy koronába (azaz egy liter tejföl árába) került. Csakhogy a „szabadtéri előadás” aznap még elmaradt, mert a viharos időjárás nem tette lehetővé a repülést. Augusztus 28-án azonban Lányi Antal délután fél hatkor felpörgette a motort, majd kisvártatva elstartolt.

Billegve gyorsult, majd emelkedni kezdett és ötven-száz méteres magasságban lehetett, amikor elhagyta a Badacsony partszakaszát, és százötven méteres magasságig emelkedve repült a Balaton felett, Fonyód felé. Nyolc perc repülés után sikeresen földet ért a Balaton déli partján, ahol a nézők nagy örömmel és tapssal fogadták a pilótát.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére