Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. December 01. 08:36, csütörtök | Helyi
Forrás: VMMI

Szent Miklós püspök története

Szent Miklós püspök története

Az „Orosz fémikonok a 18-20. században” c. kiállítás egyik reprezentatív ikonsorozata a Szent Miklós ábrázolás.Az ikonokon „Csodatevő Szent Miklós” néven említik.Évszázad óta a legnépszerűbb szent,Oroszország patrónusa.

Szent Miklós élő történelmi személyiség volt, de kevés hitelesnek tekinthető történeti adatnak vagyunk a birtokában. A szentek életével foglalkozó tudósok, a hagiográfusok kiderítették, hogy Krisztus után 245-ben született Kis-Ázsiában, Patara városában, egy gazdag család gyermekeként. Korán árvaságra jutott, ezért érseknagybátyja gyámsága alá került. Iskoláinak befejezése után a papi hivatást választotta. 270-ben a Jeruzsálembe tartó zarándokúton megmentett egy süllyedésre ítélt hajót (így vált később a tengerészek védőszentjévé). A zarándokútról visszafelé tartva betért imádkozni Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol legendás körülmények között püspökké választották. 52 évig volt püspök. Vagyonát az emberek és gyerekek megsegítésére fordította.

Szent Miklós alakjában a fennmaradt legendakincs és a keleti egyház hagyományai alapján valószínűleg több szent életű férfiú alakja keveredik. A 13. sz-i Legenda Aurea egyik közlése szerint Miklós már születése napján felállt a fürdőkádban vagy másik történet szerint megkeresztelését követően böjtnapokon csak egyszer szopott.
Felnőtt korához pedig számos legenda kapcsolódik:
• a három szűz férjhez adása,
• a tengeri vihar lecsendesítése,
• a gabona sokasítása,
• az elrabolt gyermek hazahozatala,
• a három ártatlan katonatiszt megmentése a haláltól,
• a három megölt gyermek feltámasztása.

Szent Miklós tisztelete már a 6. században elkezdődött Myra városában és Konstantinápolyban, innen terjedt tovább az egész görög, szláv, illetve orosz egyházban. A latin egyházban - a dél-itáliai területtől eltekintve - később és lassabban vert gyökeret a kultusza. Ereklyéinek 1087-ben Bari városába történt átvitele virágoztatta fel Európa-szerte a Miklós-tiszteletet. A késő középkor óta Miklós püspököt a 14 segítő szent közé sorolják. Számtalan templom, társulat és foglalkozás patrónusa (tanulás, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek, jogászok).

A Mikulás szó a Miklós cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19.század végén érkezett Magyarországra. A keleti egyházban ma is kötelező ünnepként tartják számon.

A kiállítás megtekinthető aLaczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban, (Veszprém, Erzsébet sétány 1.) Ingyenes, tematikus tárlatvezetést december 6-án, 16.30-kor a „Minden bajban védelmező” – orosz fémikonok a 18-20. századból című kiállításunkban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban