Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 16. 05:28, szerda | Helyi
Forrás: VM Kormányhivatal

Szeptemberben képest kissé emelkedett a regisztrált álláskeresők száma

Szeptemberben képest kissé emelkedett a regisztrált álláskeresők száma

Szeptember végén a megye gazdaságilag aktív népességének 9,4 %-a volt nyilvántartott álláskereső.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében, 2011. szeptemberében, az előző hónaphoz képest kissé (143 fővel) emelkedett, a múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva azonban 2.400 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Az év 9. hónapjának végén a kilenc megyei foglalkoztatási körzet, összesen 15.143 fő állástalant tartott nyilván.

Veszprém megye - egy év viszonylatában - az ország azon 12 megyéje közé tartozik, ahol csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. 2010. szeptemberéhez képest - Nyugat-Dunántúl 3 megyéje mellett - Veszprém megyében következett be 10 %-nál nagyobb mértékű fogyás.

A megyében 2011. 09. hónapjában 2.757 főnek keletkezett, és 2.614 főnek szűnt meg a nyilvántartott álláskereső státusza. Az eltelt 30 napban a regiszterben lévő pályakezdők száma 1,4 %-kal, a munkaviszonyukat vesztett nem pályakezdőké pedig 0,9 %-kal nőtt. Az egy évvel ezelőtti adathoz képest viszont mindkét csoportban fogyás jellemző, ugyanis a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők több, mint negyedével, a munkaviszonyukat vesztett állástalanok pedig 12,4 %-kal voltak kevesebben.

Veszprém megye, az ország azon 3 megyéje közé tartozik, ahol az eltelt egy évben 20 % feletti mértékben csökkent a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma. A fogyás 25,6 %-os nagyságrendje - Vas és Zala megyét is megelőzve – megyénkben a legnagyobb.

Szeptember végén a megye gazdaságilag aktív népességének 9,4 %-a volt nyilvántartott álláskereső.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népesség %-ában mért aránya alapján, Veszprém megye, a főváros és a 19 megye mutatóinak növekvő számsorában - Győr-Moson-Sopron megye, Budapest, Vas, Pest, valamint Komárom-Esztergom megye után - a hatodik helyen állt.

A megyén belüli területi különbségek továbbra is jelentősek. E hónapban Balatonfüred, Veszprém, Tapolca, Balatonalmádi, és Ajka térsége rendelkezett a megyei átlagnál kisebb mutatóval. 2011. III. negyedévének végén, Sümeg a megye egyetlen olyan foglalkoztatási körzete, ahol a gazdaságilag aktív népesség az országos átlagnál is nagyobb arányban volt állás nélkül.
2011. 9. hónapjában 1.442 db új álláshelyet jelentettek be a munkaadók, mely a 2010. szeptemberi munkalehetőségeknek mintegy 1,4-szerese.
Veszprém megyében a szeptemberi havi új álláshelyek közül 611 db támogatás nélkül, 831 db pedig támogatás útján betölthető munkalehetőség volt. A nem támogatott új álláshelyek megyei száma a 2010. szeptemberinél 13,8 %-kal több, míg a támogatott álláshelyek száma a múlt év azonos időszakinak csaknem 1,8-szerese. A támogatott állások közel 4/5-e közfoglalkoztatás keretében adódott.

A Veszprém megyei kirendeltségek sikeres munkaerő-közvetítése révén, a hónap során 1.011 db álláshely került betöltésre. Szeptemberben, a legnagyobb munkaerő-kereslet Ajka, Veszprém és Pápa térségében mutatkozott, és a legtöbb eredményes közvetítést is ezekben a foglalkoztatási körzetekben bonyolították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.