Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 17. 14:04, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szócska: 40 milliárd jut egészségügyi bérfejlesztésre

Szócska: 40 milliárd jut egészségügyi bérfejlesztésre

Az egészségügyi intézmények adósságállományának átvételével kapcsolatban még meg kell találni a megfelelő középtávú koncepciót.

De a tudatos adósságkezelés feltételrendszere már előállt – hangsúlyozta Szócska Miklós csütörtökön Budapesten, a XXIII. Egészségügyi konferencián.


Az államtitkár a konferencián az ellátórendszer átszervezéséről, adósságának kezeléséről, valamint a humánerőforrás krízishelyzetének kezeléséről beszélt. A megyei és fővárosi intézmények átvételével kapcsolatban kiemelte: a kormány az intézmények átvételével egyidejűleg gondoskodik azok szállítói tartozásállományának rendezéséről is. Az átadás-átvételt a GYEMSZI vezeti – tájékoztatott Szócska Miklós. Elmondta: az átvétel a 2011. december 31-i állapot szerint történik meg, az új rendszer pedig 2012. május 1-én lép hatályba.

Az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban nyomatékosította, hogy mindent a bérekre kell fordítani. Ez azt jelenti – mutatott rá –, hogy a bevételi forrásokat, így a népegészségügyi termékdíj bevételeit is, teljes mértékben a bérekre fogják fordítani. Ebben az évben ez 7,4 milliárd forintot jelent, jövőre pedig 20 milliárddal kalkulál a tárca. Az államtitkár kijelentette: összesen 40 milliárd forint jut bérfejlesztésre. Arról, hogy az összeget milyen formában juttatják vissza a dolgozókhoz, szakmai egyeztetést kezdeményez az államtitkárság – fűzte hozzá.

Szócska Miklós az ösztöndíjakkal kapcsolatban elmondta: dolgoznak azon, hogy a rezidensi ösztöndíj-alapot folyammatosan fel tudják tölteni. Kiemelte: néhány éven belül szeretnék kiterjeszteni a programot. Az egészségügyért felelős államtitkár a rezidenseknek azt ajánlotta, hogy a tárcával közösen tartsák meg országjárásukat, és együtt keressék fel a városok vezetőit.
Tudom - fogalmazott Szócska Miklós -, hogy az ösztöndíj-programok is átmeneti megoldásokat nyújtanak, de át kell vészelni a gazdasági válság okozta nehéz időket – olvasható a kormany.hu összefoglalójában.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.