Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Május 06. 10:54, vasárnap | Helyi önkormányzati
Forrás: mti

Átadták a Gizella-díjakat Veszprémben

Átadták a Gizella-díjakat Veszprémben

Hárman - közöttük a Magyar Távirati Iroda márciusban nyugállományba vonult tudósítója - vehették át Veszprém legrangosabb kitüntetését, a Gizella-díjat a Gizella-napok fő ünnepségén szombaton.

A bazilika előtti téren felállított várszínpadon bemutatott ünnepi műsor után Porga Gyula polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A 21. Gizella-napok káprázatos történelmi és kulturális műsorokkal várták az érdeklődőket - állapította meg. Kifejtette: Veszprém történelmi múltja történelmi képekben elevenedett meg az elmúlt napokban; a Gizella-napok eleven képeskönyv, mely évről-évre új képekkel gazdagodik. A rendezvény ugyanakkor megmutatja azt is, hogy Veszprém élő, eleven város; a fesztivál ötvözi a múltat a jelennel.

Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő vallomással kezdte ünnepi beszédét: személyes élmények fűzik e tájhoz, hiszen a Séd partján született, kisgyermekként e patak környéke jelentette számára Ősiben, szülőfalujában a nagyvilágot.

Gizella királynéról mint a kor keresztény nőideáljáról beszélt a színművésznő; mélyen vallásos, elhivatott családanya, feleség képét festette a hallgatóság elé, majd feltette a kérdést: milyen a mai nőideál? Más, mint Gizella, fejtette ki; a mai nő túl sok szerepnek akar megfelelni, és nem biztos, hogy jól választ közülük - vonta le a következtetést Kubik Anna, aki a valódi értékeket hangsúlyozta "a plázák világával" szemben.

A beszédek után Porga Gyula átadta a város legmagasabb kitüntetését, a Gizella-díjat. Idén ezt Csiszár Miklós könyvtáros, vegyészmérnök, Józsa Benő újságíró, az MTI idén nyugdíjba vonult Veszprém megyei tudósítója, valamint Mészáros Zoltán vehette át, aki létrehozta a Veszprémi Ünnepi Játékokat és a Snétberger Zenei Tehetség Központot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.