Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. Október 30. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Tajvanon már kétszáz napja nem regisztráltak új fertőzéses esetet

Tajvanon már kétszáz napja nem regisztráltak új fertőzéses esetet

Tajvanon már kétszáz napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzéses esetet - jelentette a tajvani járványügyi központ csütörtöki közlésére hivatkozva a Taiwan News című helyi híroldal.

A legutóbbi fertőzéses esetet április 12-én jelentették: az illető egy külföldről érkezett vírushordozóval kapcsolatba kerülve fertőződött meg. A szigeten azóta csak külföldről beutazóknál állapítottak meg fertőzöttséget.

A tajvani járványügyi központ mindazonáltal vizsgálatot folytat olyan külföldi jelentések kapcsán, amelyek szerint Tajvanról érkezett utasoknál állapították meg a koronavírus-fertőzést. A központ internetes oldalán szerdán megjelent sajtóközlemény szerint Japán eddig két, míg Thaiföld egy ilyen esetről értesítette a tajvani hatóságokat.

Tajvan a járvány kitörése óta 553 Covid-19-es megbetegedést regisztrált, a páciensek közül heten haltak meg. A sziget sikeres járványkezelését elsősorban a gyors és szakszerű óvintézkedéseknek, valamint az arcmaszkok széleskörű használatának tulajdonítják. A Tajvanra utazóknak 14 napos karantént írnak elő a behozott fertőzések miatti újabb járványkitörés elkerülése céljából.

Bár a vírus széleskörű terjedését a járvány kiindulópontjának számító kínai szárazföldön is megfékezték, időről időre felbukkannak újabb gócok. Kedd óta az északnyugat-kínai Hszincsiangban található Kasgarban vezettek be teljes körű kijárási tilalmat, miután szombaton több mint száz vírusfertőzöttet azonosítottak a város közigazgatási területéhez tartozó egyik faluban. Keddig csaknem ötmillió lakoson végeztek el vírustesztet a térségben, közülük 183 ember tesztje lett pozitív. Az új fertőzések eredetét még vizsgálják.

Két héttel ezelőtt az ország keleti partján fekvő Csingtao város teljes lakosságát - csaknem 11 millió embert - tesztelték le öt nap alatt, miután a városnak a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt egyik kórházához kapcsolódó járványgócot észleltek. A helyi egészségügyi hatóságok vizsgálata alapján kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, majd ők gondatlanság miatt fertőzhettek meg másokat is a kórházban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.