Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Március 31. 05:31, szombat | Helyi
Forrás: VMKH

Tíz járás lesz Veszprém megyében

Tíz járás lesz Veszprém megyében

Megyénkben 10 járást alakítanak ki a korábbi kilenchez képest; a módosítás szerint ugyanis létrejön a Balatonalmádi járás is és tóparti település járás-székhely lehet.

A cél olyan modern kori járások kialakítása, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez- emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján a Veszprém megyei kormánymegbízott.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre is bocsátotta a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit, amely keretében országos szinten 757, megyénkből pedig 32 javaslat érkezett be járás-székhely kijelöléssel valamint település másik járáshoz csatolásával kapcsolatban- hangzott el. Veszprém megye szempontjából fontos elmondani, hogy itt teljes konszenzus volt az országgyűlési képviselők között abban, hogy milyen legyen az új rendszer- hangsúlyozta Dr. Kovács Zoltán. A kialakítás során minden tekintetben figyelembe vették a 30 km-en belüli elérhetőséget, a területi határokat, a leendő körjegyzőségeket illetve a települések érdekeit, hogy ők mit szerettek volna- tette hozzá.

A járások kialakításával megtörténik az önkormányzat és államigazgatási feladat- és hatáskörök szétválasztása, ennek alapján a járási kormányhivatalokhoz kerülnek a hatáskörébe tartozó államigazgatási, valamint a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek- jelezte a kormánymegbízott.

A Veszprém megyei járási rendszer új tervezete szerint megyénkben 10 járást alakítanak ki a korábbi kilenchez képest; a módosítás szerint ugyanis létrejön a Balatonalmádi járás is és tóparti település járás-székhely lehet. Sikerült egyben tartani a Nagyvázsony környéki valamint a Nivegy-völgyi településeket is, így Vöröstó, Barnag, Mencshely, Pula, Nagyvázsony a Veszprémi járáshoz, míg Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon a Tapolcai járáshoz tartoznak majd. Eplény a Veszprémi járáshoz, Felsőörs a Balatonalmádi, Nyirád az Ajkai, Vilonya pedig a Várpalotai járáshoz csatlakozik majd.

A járásokról júniusig születik törvény, a járásokhoz való tartozást vagy az onnan történő kiválás lehetőségét kormányrendelet szabályozza, a járási rendszer pedig 2013. január 1-jétől indul majd- fogalmazott a kormánymegbízott. Dr. Bóka István országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, kevés olyan megye van, ahol ilyen mértékben vették figyelembe azt, hogy az ott élő állampolgárok, de különösen a települési polgármesterek mit szeretnének. A járási rendszer kialakításával a történelmi hagyományokat teljes mértékben le tudták követni, amellett hogy figyelembe vették az elmúlt évtizedekben történt változásokat is- tette hozzá a képviselő. dr. Bóka István szerint Balatonalmádi megérdemli a járási státuszt, hiszen az település az elmúlt időszakban nemcsak lakosságszámban fejlődött dinamikusan.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, „Járási államigazgatási rendszer kialakításának megtervezése” címmel egy projekt kerül benyújtásra, amelynek célja, hogy felmérje a kormányhivatalok járási hivatalai fizikai kialakítása szempontjából alkalmas ingatlanokat, a működéshez szükséges teljes körű eszköz-,és feltételrendszert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben