Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 04. 17:04, péntek | Sport
Forrás: mti - fotó: NVESZ

Tizenegy sportágban 44 magyar indul a Világjátékokon

Tizenegy sportágban 44 magyar indul a Világjátékokon

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szerint több érmet is nyerhet a Világjátékok Magyar Csapat, amely eddig 11 sportágban szerzett indulási jogot a birminghami seregszemlére.

Az NVESZ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 44 versenyző részvétele biztosnak mondható, de néhány sportágban még nem zárult le a kvalifikációs időszak.

A magyar csapat a legutóbbi játékokon, a lengyelországi Wroclawban 14 érmet gyűjtött, az NVESZ hasonló eredményre számít az egyesült államokbeli Birminghamben is a 11. Világjátékokon június 7. és 17. között.

A sportszakemberek várakozása szerint többek között aerobikos, maratoni kajak-kenus, uszonyosúszó, valamint életmentő számokban érhetnek el a magyarok dobogós helyezést, de karatéban, amely már bemutatkozott az olimpián, Birminghamben is születhet magyar siker. A legfrissebb információk szerint a tekézők bemutató sportágként szintén szerepelhetnek a nem olimpiai sportágak csúcseseményén.

Mészáros János szerint soha nem látott kihívásokkal is szembe kell nézni mind a szervezőknek, mind a nemzeti csapatokat koordináló szervezeteknek.

"Sajnos a pandémia még mindig az életünk része, ezenkívül a szomszédságunkban kialakult háborús helyzet kihat az egész világra, és a teljes nemzetközi sportéletre is. Igyekszünk mindent szem előtt tartva meghozni a szükséges döntéseket. Egy biztos: a kijutott sportolók gőzerővel készülnek a Világjátékokra és bízom benne, hogy július első felében bizonyítani is tudnak majd az Egyesült Államokban" - mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

A magyarok eddig 11 sportágban szereztek kvótát, ezek a következők: aerobik, ritmikus gimnasztika, íjászat, ju-jitsu, muaythai, maratoni kajak-kenu, élet- és vízimentés, búvárúszás, görkorcsolya, táncsport és karate.

A Világjátékok története 41 éves múltra tekint vissza. Az első játékoknak 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Az olimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig a nyári játékokat követő évben. A 2022-es játékok a világjárvány miatt rendhagyónak számít, hiszen miután az ötkarikás játékok megrendezését egy évvel eltolták, a Világjátékok lebonyolítása is egy évvel később valósul meg.

Más szempontból is rendhagyó lesz a birminghami seregszemle: a játékok szervező bizottsága kitiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat az idei versenyekről, miután Oroszország - fehérorosz támogatással - háborút indított Ukrajna ellen. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát az Alabama állambeli városban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.