Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 12. 16:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több milliárdos költségvetési csalás és pénzmosás gyanúsítottjait hallgatták ki

Több milliárdos költségvetési csalás és pénzmosás gyanúsítottjait hallgatták ki

Ötmilliárdos költségvetési csalás, illetve egymilliárdos pénzmosás ügyében hallgattak ki hat gyanúsítottat a közelmúltban – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken közleményben.

A hatóságok letartóztattak, illetve bűnügyi felügyelet alá helyeztek egy kiterjedt üzleti hálózattal rendelkező cégtulajdonost, a bűncselekményben gyaníthatóan közreműködő fiát, a társaság ügyvezetőjét és még három gyanúsítottat.

A nyomozás adatai szerint az elkövetők a munkavállalókat színlelt módon alvállalkozóknál jelentették be a valós fizetésüknél kisebb összegre, így járulék, áfa és egyéb adónemek meg nem fizetése miatt összesen mintegy ötmilliárd forint kárt okoztak, ami nemcsak a költségvetésnek, de a munkavállalóknak is hátrányos a későbbi táppénz, illetve nyugdíj megállapításakor.

A megalapozott gyanú szerint a színlelt ügyletek hasznából a gazdasági társaság több mint egymilliárd forintot osztalékként egy, az érdekeltségi körébe tartozó ciprusi cégnek utalt, majd kölcsönként feltüntetve továbbutalták a pénzt egy szintén hozzájuk köthető spanyol vállalkozásnak. Pénzmosásra utal, hogy a bűncselekményből származó vagyont bankon átfuttatva igyekeztek legalizálni.

A pénzügyi nyomozók a magyar, illetve külföldi gyanúsítottakat bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és pénzmosás miatt hallgatták ki. A gyanúsításban szereplő cselekményekért akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható.

A nyomozás az Europol segítségével zajlik. A NAV nyomozói magyar és külföldi vagyontárgyakat - tizenhat spanyol és öt olasz ingatlant, továbbá magyarországi lakóparkot, társasházat, járműveket, követeléseket - zároltak az európai bűnüldözési, ügyészségi és vagyonvisszaszerzési szervezetek együttműködésével. Ennek köszönhetően a bűnös vagyonból származó értékeket már nem lehet eladni, megterhelni. A zárolt vagyonnal a keletkezett kár teljes egészében megtérülhet. A büntetőeljárás végén, a bíróság dönthet majd arról, hogy a több mint húszmilliárd forint értékű vagyon mekkora részére vonatkozzon vagyonelkobzás, illetve pénzbírság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.