Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 17. 12:02, csütörtök | Helyi
Forrás: VMRFK

Töretlen az idős bűnmegelőzési kortárssegítő program lendülete Veszprém megyében

Töretlen az idős bűnmegelőzési kortárssegítő program lendülete Veszprém megyében

Aktuális ismeretekkel látták el a résztvevőket és beszámoltak konkrét esetekről, amikor a kortárssegítők jelzésének köszönhetően hiúsult meg bűncselekmény, vagy érkezett gyanús személyekkel kapcsolatos bejelentés.

2011. április 15-én indította útjára a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Veszprém Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatával és a jelentősebb megyei érdekképviseleti szervezetekkel együttműködve idős kortárssegítő programját, melynek célja a korosztály legkiszolgáltatottabb tagjai sértetté válásának megelőzése, elsősorban a trükkös lopások és a házalással elkövetett csalások terén. Az országosan is egyedülálló program lényege, hogy maguk az idősek is tegyenek/tehetnek a kortársaik sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében. Mégpedig úgy, hogy napi életvitelük során prevenciós tanácsokat, kiadványokat, ismereteket adnak át a környezetükben élő időseknek.

A megfelelő ismereteket a Bűnmegelőzési Osztály által tartott képzésük biztosította számukra, emellett folyamatosan is ellátja őket az aktuális, új információkkal. Az arra alkalmas jelöltek közül mintegy 100 kortárssegítő kezdte meg munkáját megyénkben. Óriási előnyük, hogy életkoruk alapján a potenciális áldozatokkal megtalálják a közös nyelvet, így hatékonyan közvetíthetik a prevenciós tanácsokat, átadhatják az áldozattá válás megelőzésével, és az áldozatsegítéssel kapcsolatos információkat, felhívhatják a település rendőrének, vagy az érintett rendőrkapitányság megelőzési előadójának figyelmét a veszélyeztetettségre. Kapcsolatot tartanak a körzeti megbízottal, és minden olyan települési szereplővel, aki az idősek védelmében szerepet vállalhat. Az idős bűnmegelőzési kortárssegítő a területen folyamatosan jelen van, terv szerint rendszeresen felkeresi a település idős lakosságát, és prevenciós tanácsokat ad át, frissít fel, de napi élete során, akár „útközben is megelőzhet”.

Minden program esetében elengedhetetlen a folyamatos nyomon követés, gondozás, a visszajelzések és a tapasztalatok értékelése. Ennek megfelelően a Bűnmegelőzési Osztály elvégezte a program első értékelését. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a program beindult a kortárssegítők némelyike saját kezdeményezésekbe kezdett, egy részük rendszeres prevenciós munkát végez. Kitűnő kapcsolatot alakítottak ki a körzeti megbízottakkal, előadásokra kérték fel a település rendőreit. Néhányuk a túlterheltség miatt megpróbált falujában további önkénteseket toborozni. Aktív szerepet játszottak a település életében, minden az időseket fenyegető jelenségre odafigyeltek, és volt olyan, aki célratörően és lelkesen szervezte meg kortársai mozgósításával a falu védelmét. Nagyon beszédesek az egyik kortárssegítő levelében leírtak:

„… Megbeszéltük, hogy egy-egy utcáért, annak védelméért, biztonságáért, ki lesz a felelős. A hosszú utcákban két személyt bíztunk meg. Ez a munka RIADÓLÁNC elvén működik. A lényege: aki idegent, gyanús külsejű személyt lát az utcában, az telefonon értesíti a szomszédját, az pedig a következőt és így tovább, láncreakció szerűen végezzük a figyelmeztetést, figyelem felkeltést. Ez a riadó segített nekem is egy alkalommal. … az utca elején lakó klubtársam vette észre, hogy házalók járják az utcát. Azonnal felhívott telefonon és figyelmeztetett a veszélyre. Én gyorsan bezártam a kaput, és csak a nagy kiabálásra mentem ki. Két férfit és egy nőt láttam nagy táskákkal, akik mindenáron be akartak jönni az udvarba, de látva, hogy a kapu zárva, haragosak lettek, és csak annyit kértek, hogy megpihenhessenek az előszobában, és egy pohár vizet ihassanak. Azt mondtam válaszul, hogy szívesen adok egy pohár vizet, de be nem engedhetem, mert a férjem alszik a szobában, és ha meglátja, hogy idegent engedtem be, igencsak mérges lesz. Valószínű a „férfi” szó gondolkodóba ejtette, hirtelen megváltozott az előbbi kérésük. Már nem akartak bejönni, már nem voltak szomjasak, csak ágyneműt kínáltak nagy hévvel. Meg kell jegyeznem: egyedül élek, nincs férfi a háznál, de talán ez a kis füllentés nem bűn, ha a biztonság érdekében tesszük.”

A további sikerek érdekében és a program hatékony folytatása miatt a Bűnmegelőzési Osztály 2011. november 16-án 10 órától szakmai konzultációt szervezett a Főkapitányság Színháztermében. A konzultáción mintegy 70 idős bűnmegelőzési kortárssegítő vett részt, akik közül többen személyes tapasztalataikról is előadást tartottak. A szakemberek pedig aktuális ismeretekkel látták el a résztvevőket és beszámoltak azokról a konkrét esetekről, amikor a kortárssegítők jelzésének köszönhetően hiúsult meg bűncselekmény, vagy érkezett gyanús személyekkel kapcsolatos bejelentés. A következő év elején folytatódik az program bővítése új kortárssegítők bevonásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.