Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Június 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tű nélküli szuri? - kísérleteznek a tudósok

Tű nélküli szuri? - kísérleteznek a tudósok

Minden évben hozzávetőlegesen 16 millió injekciót kapnak a betegek, mely során életmentő gyógyszerekben és oltóanyagokban részesülnek.

A massachusetts-i egyetem kutatói most azt ígérik, megváltoztatják a szurik beadásának módját - számol be a Fox News.

Az egyetem kutatócsoportja, melyet Professor Ian Hunter vezet, kifejlesztett egy új módszert, mely során tű nélkül tudják beadni a pácienseknek a szükséges orvosságot. Az eszköz egy magasnyomású folyadéksugarat használ, hogy bejuttassa a gyógyszert a bőrön át. Az indítókar, mely egy kicsi, erős mágnesből áll, körülötte felcsavart drótokkal, össze van kötve egy pisztollyal, ami kilövi a gyógyszert a nyomás és a sebesség hatására és elég erős ahhoz, hogy a bőrön átjusson.

Bár a bőrt megszúrják, hasonlóképp mint a tűvel, a szúrás átmérője sokkal kisebb mint a tűé - nagyjából negyed akkora méretnek vagy az emberi haj átmérőjének felel meg. Ennek eredményeképp ez a módszer sokkal kevésbé fájdalmas, nem rosszabb érzés mint egy szúnyogcsípés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.