Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Túlléptük az éves hiánytervet

Túlléptük az éves hiánytervet

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. augusztusi hiánya 110 milliárd forint volt, a 2013. első nyolchavi deficit 961,2 milliárd forintot tett ki- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn. Ezzel már közel 10 százalékkal léptük túl az idei évre tervezett 879, 8 milliárdos tervet, azonban a tárca nem aggódik - szerintük tartható a 3 százalék alatti hiánycél.

Az NGM közleménye szerint az adtok megfelelnek a vártnak, teljesül az idei 3 százalék alatti hiánycél. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 137,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 1,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig közel 26,4 milliárd forintos szufficittel zártak idén augusztusban.

Mint az Index is rámutat, korábban az egész éves előirányzat 879,8 milliárd forint volt most már tehát a tervezett lyuk 109,3 százalékánál járunk. A központi költségvetésben ennél rosszabb is lehetne a helyzet - a módosított előirányzat 872,5 milliárdos deficitről szólt, viszont most már 1230,7 milliárdnál járunk - a kormány viszont a napokban új költségvetési módosító javaslattal 1050 milliárd forintra emelné a központi büdzsé idei hiánytervét, így a jelenlegi deficit az emelt határon belül maradhat.


Tavaly augusztusban az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete 122 milliárd forint volt, 2012 első nyolc hónapjában a pénzügyi mérleg deficitje 559,5 milliárd forintot tett ki, ez az éves előirányzat 97,1 százalékának felelt meg.

A kormány várakozásainak megfelelnek a központi költségvetés augusztus végi pénzforgalmi adatai - állítja a nemzetgazdasági tárca. A mostani és a következő hónapokra várt bevételek és kiadások - a decemberi hónapra előre jelzett igen jelentős többlettel együtt - alátámasztják, hogy teljesülni fog az idei 3 százalék alatti hiánycél - olvasható a közleményben.

A kormányzati intézkedések nyomán tavaly és idén a bevételi és a kiadási oldalt is jelentősen befolyásoló változások történtek. A bevételi oldalt tekintve, néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek kerültek bevezetésre.Augusztus végéig magasabb összegben alakultak ugyanakkor egyes adóbevételek is, például a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, valamint az illetékbevételek.

A minisztérium kiemeli azt is, hogy egyszeri, nagy bevételi tételek még az év hátralévő részében fognak befolyni a költségvetésbe, úgymint a frekvenciahasználati-jogosultság értékesítéséből származó mintegy 100 milliárd forintos bevétel, a pénzügyi tranzakciós illeték júniusban előírt - négy ütemben történő - befizetés része, az energiaellátók jövedelemadója és a társasági adó jelentős része is.

A kiadási oldalt tekintve többletkiadást eredményezett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés augusztus végi kiadásai mintegy 915 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek.

Ebben az évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények - kórházak, fogyatékkal élőket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények - kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye. Ezenkívül meghaladták az előző évi kifizetéseket többek között a vasúti és közúti közlekedési támogatások és a lakásépítési támogatások is. Mindez több száz milliárd forinttal megnövelte a központi kiadásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során