Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 14. 09:23, szombat | Helyi sport
Forrás: epitobrigadkfc.hu

Valami bűzlik himnusz ügyben

Valami bűzlik himnusz ügyben

Tovább dagad a himnusz éneklése körüli ügy Veszprémben. Nyílt levélben fordult a veszprémi kézilabda csapat elnöksége felé a csapat egyik szurkolója, melyben klub felelősségét is firtató kérdésekre vár választ.

Ahogy arról egyhéttel ezelőtt beszámoltunk az EHF felfügesztett pénzbírsággal súlytotta az MKB Veszprém KC-t, de ahogy azt a cikkben is jeleztük nem a himnusz eléneklése miatt, hanem az előre meghatározottműsorrend folyamatos be nem tartása végett.

A klub folyamatosan az EHF felelősségét hangsúlyozta, beállítva úgy az esetet, mintha a nemzetközi szövetségnek a magyar himnusz eléneklésével lenne problémája, ezt kívánja a szurkolók számára megtiltani. Az ügy közben erős politikai felhangot is kapott, de abüntetés indoklásaként megküldött levélből egyértelműen kiderül, hogy erről szó sincs. Ezt erősítendő mindenféle probléma nélkül lehetett himnusz énekelni pl. a múlt heti Győr-Valcea BL elődöntő mérkőzésen.

A kérdések, és talán a válaszok is, amelyek eddig csak magánbeszélgetéseken és internetes fórumokban kerültek elő immár mindenki számára nyilvánossá válhatnak.

Az alábbi levelet, melyet változtatások nélkül közlünkaz epitobrigadkfc.-hu részére küldte el a névtelenséget kérő szurkoló.

Tisztelt Szerkesztő!

Mint ismeretes, 2012. március 22.-én az MKB VeszprémKC hivatalos weboldalán “Közlemény” címmel egy bejegyzés került megosztásra, melyben arról értesítik a szurkolókat, hogy az EHF jogi eljárást indított a Csapattal szemben a mérkőzések kezdetét megelőző Himnusz éneklés miatt. Az MKB Veszprém KC – Ademar León elleni mérkőzésen a “B”-közép a kezdősípszóig nem foglalta el a helyét, a magyar nemzeti Himnuszt a folyosón énekelte el, a bent maradt közönség pedig a Bajnokok Ligája indulót kifütyülte tiltakozásképpen.

2012. április 6.-án az MKB VeszprémKC hivatalos weboldalán “Köszönetnyilvánítás” címmel egy bejegyzés került megosztásra, melyben az EHF által kiszabott büntetés miértjéről szólt. Ebben bejegyzésben elérhetővé tették a hivatalos indoklást is, melyet alaposabban és többször is elolvasva, aggasztó mondatokra leltünk.
Ebben az e-mailben megosztott “Nyílt levél az MKB Veszprém KC Elnöksége felé.pdf” dokumentumban az aggasztó észrevételeinket fogalmaztuk meg és a benne feltett kérdésekre szeretnénk választ kapni, az esetleges félreértések miatt tisztán látni.

Köszönettel: Anonym Szurkoló

És a kérdések, melyekre véleményünk szerint minden kézilabdabarát várja a választ:

1., Pontosan miért gond a magyar nemzeti Himnusz eléneklése?

Mint ahogy feljebb hivatkoztam is rá, a „Közlemény” címmel közzétett bejegyzésben az MKB Veszprém KC azt kommunikálta, hogy EHF Jogi Szabályzatában foglaltak szerint tiltja klub-rendezvényeken a nemzeti himnusz elénekelését a Bajnokok Ligája mérkőzések előtt, mert ez sérti az EHF férfi Bajnokok Ligájára vonatkozó előírásait, az EHF Men’s Champions League Regulations-t. Az EHF feltűntetett szabálykönyvében arra vonatkozóan, hogy a nemzeti Himnuszt a mérkőzések előtt nem lehet elénekelni, passzust nem találtam. A szabálykönyv csak arról rendelkezik, hogy le vagy eljátszani a nemzeti Himnuszt nem engedélyezett:

EHF Men’s Champions League Regulations 8.1.17. bekezdés:
„At European Cup matches, playing the national anthem is not permitted.”
Jogi értelemben az éneklés (singing) és a szabálykönyvben írt le vagy eljátszás (playing) között különbség van. Továbbá az EHF BL Előírásában erősen meghatározzák azt, hogy a mérkőzés előtti felvezető ceremóniának a kezdődobáshoz képest pontosan 3 perccel korábban kell kezdődnie.

„The official VELUX EHF Champions League ceremony shall start exactly 3 minutes before the match.”

Erre vonatkozóan az MKB Veszprém KC nem tudott semmilyen információt és dokumentumot szolgáltatni az EHF Court of Handball (EHF Bíróság) felé, mely szerint kivételt kapott volna az EHF Marketing GmbH-tól az időrendtől való eltérésre:

DecisionCoH_Veszprem_20149 060412[1].pdf, Decisional grounds 4. pontja:
„No document or information brought to the attention of the EHF Court of Handball panel show that the club MKB Veszprém KC was granted by the EHF or by the EHF Marketing GmbH an exception to the rule defined in
2011/2012 EHF Men’s Champions League Regulations and was authorised beforehand to start the entry ceremony of the EHF Champions League matches earlier than three minute prior to the matches throw-off.”

2., Miért nem nyújtott be „kivételezési kérvényt” az MKB Veszprém KC időrendtől való eltérésre?

Amióta a Csapat 1982 óta a nemzetközi kupasorozatokban szerepel, legyen az a Bajnokok Ligája jogelőd BEK vagy éppenséggel a KEK - amit eddig kétszer is elhódítottunk -, nem túlzok, ha azt állítom, hogy csaknem minden hazai mérkőzésen el lett énekelve a magyar nemzeti Himnusz. A 30 év alatt ez hagyománnyá vált a szurkolók körében Veszprémben.
Az EHF BL Előírásában van egy kiskapu, amit érthetetlen módon nem használt ki a Csapat:
EHF Men’s Champions League Regulations 6.1.10 Exceptions pontja:
„Exceptions, which are not in accordance with the Rules of the Game, can only be authorized by the EHF.”
Eszerint, azon kivételek, melyek nincsenek összhangban a Játék Szabályzatával, azokra az EHF engedélye szükséges.

3., Miért kért büntetést saját maga ellen az MKB Veszprém KC?

Az EHF-től kapott hivatalos indoklásban van egy bekezdés, melyben a klub a szurkolók felé történő sikertelen kommunikációjára hívja fel a figyelmet:
DecisionCoH_Veszprem_20149 060412[1].pdf, Statement of facts 5. pont, 4. bekezdés:
„The club has tried since many years to find an appropriate solution to the problem of the pre-match procedure. Nevertheless no solution has been found until now; MKB Veszprém KC therefore requires the help of the EHF and its authorities.”

Ebben a bekezdésében azt írják, hogy a klub már évek óta próbálta megtalálni a megoldást a mérkőzést felvezető procedúrában megjelenő problémára, a Himnusz éneklésre. Ennek ellenére nem találtak megoldást egészen mostanáig; az MKB Veszprém KC ezért kéri az EHF hatósági segítségét. Az évek során szurkolóként a mérkőzések napján, a mérkőzések előtti összejöveteleken, ráhangolódásokon többször is beszédtéma volt, hogy szóban a klub arra kéri a szurkolókat, hogy a Himnuszt a csapatok bemutatása után ne énekeljék el, mert a szabályok ezt nem teszik lehetővé. Kisebb felzúdulás és vitatkozás után azonban ezt a szóbeli kérést mindannyiszor elutasítottuk, mert részünkről ez a mérkőzés elengedhetetlen része.

Az EHF-től kapott hivatalos indoklásban szerepel egy bekezdés, melyet a klub a szurkolók felé történő sikertelen kommunikációja ellenére is figyelemre méltónak találok:
DecisionCoH_Veszprem_20149 060412[1].pdf, Statement of facts 5. pont, 5. bekezdés, 1. mondata:
„MKB Veszprém KC would like the EHF to impose on the club a warning, which could be used to inform the fans
via its publication.”

A mondat szerint az MKB Veszprém KC arra kéri az EHF-et, hogy részesítse figyelmeztetésben a csapatot, amit a szurkolók, nagyközönség előtti, nyilvános informálására használna fel. Számomra kicsit nehezen felfogható, hogy az MKB Veszprém KC miért ezt az utat választotta, a mikéntről pedig nem is beszélve.

Véleménynyilvánítás
A Csapat több tagja is felszólalt a magyar Himnusz érdekében, állításuk szerint a bemutatást követően a kezdődobást megelőzően igenis doppingként, ösztönzőleg hat rájuk a magyar Himnusz. Ezzel szembemenően viszont az EHF 2000€ büntetésének indoklásában egyértelmű utalásokat találunk arra, hogy ez a Himnusz miatt kitört hercehurca a klub Elnökségének részéről nagyobb odafigyeléssel és legfőképpen akarattal megelőzhető lett volna!

A nyílt levél megírásának legfőbb célja, hogy az MKB Veszprém KC Elnöksége a továbbiakban fogadja el ezt a nagyszerű hagyományt, amely mellett több más sportág szurkolói és játékosai egyaránt kiálltak, s nyújtson be „Kivételezési kérvényt” az EHF Marketing GmbH-hoz az időrendtől való eltérésre, ahogyan azt az EHF Bajnokok Ligája Szabálykönyvében leírják.

Természetesen ha az MKB Veszprém KC vezetősége válaszol az itt feltett kérdésekre, azok közlését is megtesszük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt