Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2022. Március 29. 14:07, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az április 3-ai országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

A megfigyelők bejelentésére csütörtökön 16 óráig volt lehetőség, az NVB most döntött a bejelentett megfigyelők nyilvántartásba vételéről.

A pártlistát és nemzetiségi listát állító szervezetek két-két megfigyelőt bízhatnak meg az országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) székhely településekre, a megfigyelők jelen lehetnek a szavazási irat leadására szolgáló urna felügyeleténél. Az NVB most nyilvántartásba vette a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 102 megfigyelőjét 95 oevk-székhelyre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 97 oevk-székhelyre bejelentett 104 megfigyelőjét.

A külképviseletekre az országgyűlési választáson jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhattak meg a külképviseleti választási iroda munkájának és a külképviseleti szavazás menetének figyelemmel kísérésére. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására.

Az NVB hétfőn nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP 33 megfigyelőjét, 29 külképviseletre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom Magyarország megfigyelőjét a szófiai külképviseletre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 31 külképviseletre bejelentett 43 megfigyelőjét, valamint a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 49 külképviseletre bejelentett 80 megfigyelőjét.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választáson pártlistát állító jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé legfeljebb öt-öt megfigyelőt bízhattak meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP öt, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd három megfigyelőjét az NVI mellé.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 18:09, hétfő | Belföld

Visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon

Keddtől visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

2022. Augusztus 15. 16:03, hétfő | Belföld

Több mint 200 millió forinttal károsította meg a munkáltatóját

Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy értékesített 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékesítő céget

2022. Augusztus 15. 14:01, hétfő | Belföld

Halálos lakástűz nyomaira bukkantak a baranyai Kétújfalun

Lakástűzben meghalt egy idős ember a Baranya megyei Kétújfalun - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Augusztus 15. 08:54, hétfő | Belföld

Halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében

Halálos baleset történt hétfő hajnalban a Bács-Kiskun megyei Apostagnál - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.