Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2013. Június 29. 15:34, szombat | Helyi
Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Vásároljon biztonságosan!

Vásároljon biztonságosan!

A hipermarketek elmúlt évtizedekben tapasztalt látványos elterjedése megváltoztatta az átlagember vásárlási szokásait. A megváltozott vásárlási szokások azonban a bűnözés számára is új lehetőségeket nyitottak meg.

A nagyszámú ügyfél egyidejű befogadására alkalmas áruházak mellé olyan kiterjedt méretű parkolók épültek, ahol alkalom szülte tolvajok, pénzváltást kezdeményező, valamint záratlan utastérben felügyelet nélkül hagyott táskák eltulajdonítására specializálódott trükkös tolvajok is előfordulhatnak. Jellemző bűncselekmények lehetnek a gépkocsifeltörés, a pénzváltásos „trükkös” lopás, a nyitott gépjárműből lopás, a jogtalan elsajátítás. Az esetek jó részében jelentős kárt is szenvedhetnek a sértettek, illetve okirataik eltulajdonítása miatt több napos ügyintézésre, utánajárásra kényszerülnek, amely különösen külföldiek, vagy turisták esetében jelenthet problémát.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2012 tavaszán meghirdettea „Biztonságos parkolókkal a biztonságos vásárlásért!” programját. Az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítására kidolgozott ajánlásaik között szerepel a bűnmegelőzési információk átadása hangosbemondón keresztül, újszerű prevenciós felületek megjelenítése, a rendészeti pályaorientációs képzésben résztvevő tanulók helyszíni bűnmegelőzési célú információs tevékenysége, illetve a biztonsági személyzet célirányos tájékoztatása. A szakemberek a megye valamennyi nagy bevásárló központjának rendelkezésére bocsátották újszerű bűnmegelőzési javaslataikat.

A biztonságos vásárlás és az áldozattá válás elkerülése érdekében, kérjük fokozottan figyeljen arra, hogy:

  • csak szükséges összegű készpénzt vigyen magával,
  • soha ne tévessze szem elől táskáját, pénztárcáját,
  • ne tegye táskáját, pénztárcáját kosarába, vagy a bevásárlókocsiba,
  • a termékek gépkocsiba való pakolása idejére se tegye táskáját, vagy pénztárcáját a gépkocsi üléseire, vagy járműve tetejére,
  • amikor visszatolja a bevásárlókocsit - bármilyen rövid időre is távolodik el autójától - mindig zárja be annak ajtajait, és tartsa felhúzva az ablakokat,
  • ha valaki pénzváltásra kéri a parkolóban, vagy az áruházban, ne váltsa fel azt,
  • legyen elővigyázatos, ha valaki útbaigazítást kér öntől, vagy műszaki hibát jelez önnek, mert nagy az esélye, hogy trükkös tolvajokkal van dolga!

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 30. 09:05, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 62,7 millió, a halálos áldozatoké 1,45 millió a világon

A világon 62 736 160 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 459 243, a gyógyultaké pedig 40 127 262 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2020. November 30. 08:00, hétfő | Belföld

Elindította országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

Huszonötödik alkalommal hirdette meg országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet, amely 1353-as adományvonalára várja a felajánlott támogatásokat.

2020. November 30. 07:00, hétfő | Belföld

Egy testvérpárt gyanúsítanak a hegymegi gyilkossággal

A Miskolci Járásbíróság vasárnap letartóztatta a hegymegi gyilkossággal gyanúsított testvérpárt.

2020. November 30. 06:00, hétfő | Külföld

Nem lassul a fertőzés terjedése Horvátországban és Szlovéniában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.