Városlista
2021. július 29, csütörtök - Márta

Hírek

2013. Június 29. 15:34, szombat | Helyi
Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Vásároljon biztonságosan!

Vásároljon biztonságosan!

A hipermarketek elmúlt évtizedekben tapasztalt látványos elterjedése megváltoztatta az átlagember vásárlási szokásait. A megváltozott vásárlási szokások azonban a bűnözés számára is új lehetőségeket nyitottak meg.

A nagyszámú ügyfél egyidejű befogadására alkalmas áruházak mellé olyan kiterjedt méretű parkolók épültek, ahol alkalom szülte tolvajok, pénzváltást kezdeményező, valamint záratlan utastérben felügyelet nélkül hagyott táskák eltulajdonítására specializálódott trükkös tolvajok is előfordulhatnak. Jellemző bűncselekmények lehetnek a gépkocsifeltörés, a pénzváltásos „trükkös” lopás, a nyitott gépjárműből lopás, a jogtalan elsajátítás. Az esetek jó részében jelentős kárt is szenvedhetnek a sértettek, illetve okirataik eltulajdonítása miatt több napos ügyintézésre, utánajárásra kényszerülnek, amely különösen külföldiek, vagy turisták esetében jelenthet problémát.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2012 tavaszán meghirdettea „Biztonságos parkolókkal a biztonságos vásárlásért!” programját. Az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítására kidolgozott ajánlásaik között szerepel a bűnmegelőzési információk átadása hangosbemondón keresztül, újszerű prevenciós felületek megjelenítése, a rendészeti pályaorientációs képzésben résztvevő tanulók helyszíni bűnmegelőzési célú információs tevékenysége, illetve a biztonsági személyzet célirányos tájékoztatása. A szakemberek a megye valamennyi nagy bevásárló központjának rendelkezésére bocsátották újszerű bűnmegelőzési javaslataikat.

A biztonságos vásárlás és az áldozattá válás elkerülése érdekében, kérjük fokozottan figyeljen arra, hogy:

  • csak szükséges összegű készpénzt vigyen magával,
  • soha ne tévessze szem elől táskáját, pénztárcáját,
  • ne tegye táskáját, pénztárcáját kosarába, vagy a bevásárlókocsiba,
  • a termékek gépkocsiba való pakolása idejére se tegye táskáját, vagy pénztárcáját a gépkocsi üléseire, vagy járműve tetejére,
  • amikor visszatolja a bevásárlókocsit - bármilyen rövid időre is távolodik el autójától - mindig zárja be annak ajtajait, és tartsa felhúzva az ablakokat,
  • ha valaki pénzváltásra kéri a parkolóban, vagy az áruházban, ne váltsa fel azt,
  • legyen elővigyázatos, ha valaki útbaigazítást kér öntől, vagy műszaki hibát jelez önnek, mert nagy az esélye, hogy trükkös tolvajokkal van dolga!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 14:00, szerda | Belföld

Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken

Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei.

2021. Július 28. 12:06, szerda | Sport

Tokió 2020 - A cselgáncsozó Tóth a bronzért küzdhet

Tóth Krisztián a bronzéremért küzdhet a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

2021. Július 28. 11:37, szerda | Belföld

Takarékbank: további drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán.

2021. Július 28. 08:59, szerda | Sport

Tokió 2020 - Hosszú: így biztosan nem tudom abbahagyni

Hosszú Katinka letörten, de nem megtörve értékelte a tokiói olimpián nyújtott eddigi teljesítményét, azaz hogy 400 méter vegyesen vasárnap ötödik, 200-on pedig szerdán hetedik lett címvédőként.