Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Szeptember 09. 05:46, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: veszport.hu

Veszélyben a belváros rehabilitáció?

Veszélyben a belváros rehabilitáció?

Az eddig ismert beruházóval már szinte biztosan nem valósul meg a belvárosi parkolóház, az önkormányzat elállna az ezzel kapcsolatos megállapodástól.

Az érintett High Station kft. az előző ciklus egyik Fideszes önkormányzati képviselőjének, Hudvágner Tamásnak az érdekeltségi körébe tartozik.Mint ismeretes, a belváros rehabilitációs projekt megvalósításában az önkormányzat mellett több konzorciumi partner is részt vesz. Ezek egyike a - mai nevén - High Station Kft. (korábbi nevén: Benzinklub Kft.) építette volna meg a Lovassynál található parkolóban azt a többszintes parkolóházat, melynek létrehozásához a város szerződést is kötött a céggel. Ennek értelmében kapta meg a kft. az úgynevezett ráépítési jogot. Ha a közgyűlés jövő heti ülésén megszavazza, ettől a megállapodástól eláll a város. Az önkormányzat az elmúlt időszakban számos alkalommal módosította a beruházó kérésének megfelelően a szerződést, de a cég az újabb és újabb határidőket is sorra elmulasztotta.

A közgyűlés elé kerülő anyag megerősíti azt a korábban városszerte terjedő pletykát is, miszerint csak többszöri felszólításra sikerült a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat beszerezni a kft-től. Ez pedig nemcsak késleltette, hanem veszélyeztette is a teljes projekt 1,7 milliárdos uniós támogatását. A csúszás miatt a támogatási szerződés hatálybalépése halasztott határidővel, 90 nappal később történhetett csak meg, hiszen a partner az önerő igazolását is csak 2011 májusában (a legutolsó határidőre) mutatta be.
A város felszólította a céget, hogy az új koncepcióra vonatkozó jogerős építési engedélyt, az új kiviteli terveket, valamint a megépíteni tervezett parkolóházra vonatkozó, visszavonhatatlan bankgaranciát 2011. szeptember 15-én 8 óráig mutassa be, ellenkező esetben ezen a napon a közgyűlés elé terjeszti a ráépítési jogról szóló megállapodástól való elállást.

A szerződéstől függetlenül azonban az önkormányzat továbbra is megépíttetné a több mint 500 millió forintos parkolóházat, amihez befektetőt keres - az előterjesztés szerint a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. személyében szeretné ezt megtalálni.

Az ügyben ma sajtótájékoztatót tartott az LMP önkormányzati képviselője. Gerstmár Ferenc kifejtette, álláspontjuk szerint a legutolsó, tavaly novemberi szerződés-módosításkor észre kellett volna vennie a városvezetésnek, hogy az adott céggel kétséges a parkolóház megépítése. A közgyűlési többség azonban halogatta a határozott fellépést, kritikus helyzetbe sodorva ezzel a teljes projektet – tette hozzá.

Szólt arról is, a fejlesztések 16 százalékát teszi ki a parkolóház, a benyújtott pályázatban szereplő elemek legalább 75 százalékát kell megvalósítania, különben elbukják a támogatást. Vagyis a többi projektelemnek hiánytalanul meg kell valósulnia. Zelenák Adrián, a párt megyei koordinátora pedig arról beszélt, a parkolóház létesítésével továbbra sem értenek egyet, véleményük szerint az gyalogos és kerékpáros központú fejlesztésekre volna szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek