Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 30. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes is lehet a méz?

Veszélyes is lehet a méz?

A méz számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként.

Kémiailag a méz – a virágok nektárjának a házi méh (apis mellifera) által átalakított terméke – különböző szénhidrátok és víz telített oldata, amelyben növényi és a méhből származó alkotóelemek vannak - írja összeállításában aMagyar Nemzet Online. A szénhidráttartalma 80-85, a víz aránya pedig 16-19 százalék között van. Legfontosabb cukrai a gyümölcscukor (fruktóz) 34-41, illetve a szőlőcukor (glükóz) 28-35 százalékkal. Oligoszacharid-összetételét nagyrészt a forrásnövény határozza meg. A méz egyéb tápanyagai fehérjék; 100 gramm méz száraz tömege körülbelül 100 milligramm aminosavat tartalmaz.

Minden méznek eltérő az ásványianyag-tartalma, általánosságban elmondható, hogy az édesharmatmézeké nagyobb, mint a virágmézeké. (Az édesharmatmézet a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, emiatt a virágportartalma elenyésző.) A virágméz 1 kilogrammjában átlagosan 100 milligramm ásványi anyag van, míg az édesharmatmézben 400-1000 milligrammot is találhatunk, egyebek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. Kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma.

A méz színét növényi és földrajzi eredete, kinyerési módja, a nektáreredetű színanyagok (flavonok, flavonoidok) összetétele és mennyisége, a tárolási idő, a tárolóedények milyensége és a kezelés során a mézet érő hőhatás mértéke határozza meg. A fiatal, keveset használt, illetve szűzlépből kinyert méz színe mindig világosabb, mint a többéves, öreg lépekből származó mézé. Ez leginkább a világos színű mézek, például az akácméz esetében figyelhető meg.

Hazánkban tizenöt-húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungarikumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz. Illata erős, vaníliazamatú. Azonos színe és folyékonysága miatt akácmézzel jól párosítható. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású. A napraforgóméz aranysárga színű, íze kesernyés-savanykás, állaga lágy, hamar krémesedik, kristályosodik. Illata a napraforgó virágáéra emlékeztet. Jó színezőhatása miatt a mézeskalács-készítők által legkeresettebb fajta méz. Savtartalma miatt savtúltengéses fekély esetén nem ajánlott.

Nem mindenkinek és nem mindenkor ajánlott azonban a méz fogyasztása. Minthogy előfordulhatnak benne a clostridium botulinum spórái, tizennyolc hónapos korig gyermekeknek nem adható. Az ennél idősebb, egészséges gyermekek és felnőttek bélrendszerében azonban ezek a spórák megsemmisülnek. A felvilágosító munkának köszönhetően manapság már ritkán fordul elő, hogy a rosszul szopó csecsemő édesanyja mézzel keni be a mellbimbóját vagy mézzel ízesíti a gyermek teáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.