Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 13. 21:22, kedd | Helyi
Forrás: mti.hu

Veszprém megyében 2,5 milliárdból fejlesztik a hulladékkezelést

Veszprém megyében 2,5 milliárdból fejlesztik a hulladékkezelést

Közel 2,5 milliárd forint támogatást nyert el az Észak-Balatoni Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Társulás a szilárdhulladék-gyűjtési rendszer kialakítására és a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésére.

A projekt megvalósítására létrejött társulás 2005-ben alakult, Veszprém megye 158 önkormányzatának részvételével. A társulás korábbi projektje keretében készült el a Regionális Hulladékkezelő Központ Királyszentistvánon, valamint az ajkai, pápai, tapolcai átrakóállomás, a kis- és nagyteljesítményű válogatóművek, a balatonfüredi komposzttelep, 400 szelektív hulladékgyűjtő sziget és ebből szerezték be a mobil építési törmelék feldolgozó gépsort is.

A mostani projekt továbblépést jelent, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az elvárt hulladékeltérítés az eredetileg a tervekben szereplő szigetes szelektív gyűjtéssel nem valósítható meg - mondta Czaun János, a társulás elnöke. Emlékeztetett: az Európai Unió hulladékgazdálkodási keretirányelve - HKI - előírja a lerakóra kerülő kommunális hulladék 50 százalékos csökkentését 2020-ig.

Az Észak-balatoni regionális települési szilárdhulladék-kezelési rendszer továbbfejlesztése című projekt fő célja a korszerű, komplex hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése a megye 158 településén, melynek keretében kialakítják a térségben településenként keletkezett települési szilárdhulladékok teljes körű és szelektív szervezett gyűjtési rendszerét, fejlesztik a zöld hulladékok hatékony kezelésének, a hulladékképződés megelőzésének rendszerét, kiépítik a kiszolgáló gyűjtő, szállító és kezelő rendszert hulladékudvar, gyűjtőszigetek kialakításával, a szükséges eszközpark (gyűjtőedényzet, szállítójárművek) megteremtésével - részletezte a társulás elnöke.

Tájékoztatott arról, hogy a királyszentistváni központi telepen továbbfejlesztik a mechanikai és biológiai kezelés rendszerét, a szelektív hulladékgyűjtő rendszer már meglévő elemeihez további 90 gyűjtőszigetet létesítenek.

A házi komposztálás elősegítésére 10.000 komposztládát, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséhez 30.000 edényt, a zöldhulladék gyűjtés bevezetéséhez 4200 gyűjtőedényt szerez be és oszt ki a társulás - jelentette ki Czaun János.
Hangsúlyozta: a lakosságot közvetlenül érintő fejlesztést szemléletformáló, felvilágosító tevékenység és lakossági tanácsadási szolgáltatás kíséri a projekt sikeres megvalósítása érdekében.A projekt során kiépítendő modern, környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer segít abban, hogy csökkenjen a régió környezeti szennyezettsége, megszűnjenek az illegális hulladéklerakók, a lehető legtöbb hulladék kerüljön vissza a körforgásba.

Czaun János az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a tavaly májusban leégett királyszentistváni hulladékkezelő telepen az év elején elkezdődött a használhatatlanná vált részek bontása. A társulás kérte a hulladékkezelő projekt indításának határidő-módosítását az Európai Uniótól: december 31-ig kell megkezdődnie a hulladékkezelő rendszer teljes körű működésének - tette hozzá.

Becslése szerint a hulladékkezelő rendszer egy hónapon belül részlegesen elindulhat, ha megkapták a szükséges környezetvédelmi engedélyeket. A hulladékkezelő felújítása 400 millió forintba kerül, ebből 200 milliót a kivitelező áll, a fennmaradó részre Czaun János szerint ígéretet kaptak az állami vis major alapból; a felújításba plusz műszaki tartalmat építettek be, ami nagyobb biztonságot nyújt tűz esetén. Hogy mi okozta a tüzet azt továbbra sem tudni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.