Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 02. 12:40, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: mti.hu

Veszprém nem áll Gyulafirátót önállósulásának útjába

Veszprém nem áll Gyulafirátót önállósulásának útjába

Gyulafirátót a Veszprémi Közgyűlés által tavaly decemberben elfogadott telekadó mértéke miatt vette fontolóra azt, hogy kezdeményezi az 1984-es községegyesítés megszüntetését.

Kedden a telekadóról már nemsok szó esett, de az elszakadás továbbra is téma: több helybeli felszólaló azt feszegette, miként kell kezdeményezni a lépést. Mohos Gábor, Veszprém jegyzője ismertette: falugyűlésnek kell megválasztania azt a legalább háromtagú bizottságot, amely elindíthatja a folyamatot. Ehhez azonban előbb a veszprémi közgyűlésnek meg kell alkotnia a falugyűlés szabályozásáról a helyi rendeletet - ezt a jegyzőnek többször is el kellett ismételnie a tanácskozáson, mivel többen azt szerették volna, ha rögtön szavaznak az elszakadásról vagy legalább a bizottság tagjairól.

A jegyző részletezte a hosszú elszakadási folyamatot, az aláírásgyűjtéstől a helyi népszavazáson át a köztársasági elnök jóváhagyásáig. Számításai szerint - ha minden jogszerűen, az előírásoknak megfelelően történik - legkorábban 2014 októberében önállósulhat Gyulafirátót.

Scher Ágota, a polgármesteri hivatal pénzügyi irodavezetője elmondta: ha Gyulafirátót önálló település lenne, 270 millió forint bevétellel és csaknem 480 milliós kiadással kellene számolnia.

A hosszúra nyúlt tanácskozás végén Porga Gyula ígéretet tett rá, hogy a februárban indítványozza a közgyűlésnek a falugyűlés szabályozását, ugyanakkor arra figyelmeztette a gyulafirátótiakat, hogy alapos, körültekintő döntést hozzanak. A polgármester az MTI-nek azt mondta: támogatja, hogy a kérdésben a helyiek döntsenek, de ha gyulafirátóti lenne, veszprémi szeretne maradni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás