Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2011. Július 27. 17:21, szerda | Helyi
Forrás: nol.hu, rezidens.hu

Veszprémben gyűlnek a rezidensek felmondólevelei

Veszprémben gyűlnek a rezidensek felmondólevelei

Már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél.

A nol.hu információi szerint már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél, akit a Magyar Rezidens Szövetség kért fel arra, hogy dolgozza ki azokat a formanyomtatványokat, amelyeket a szervezet által kilátásba helyezett év végi tömeges „felmondóakció” során kívánnak igénybe venni.

A rezidensszövetség tavasszal ultimátumot intézett az egészségügyi kormányzathoz: amennyiben 2011. december végéig a szervezetnek nem sikerül megállapodnia a kabinettel a rezidensi és az orvosi bérek rendezéséről, akkor az érintettek tömeges felmondással megbénítják az egészségügyi intézmények működését.

Bősze Ferenc elmondta, négy formátumban készültek el a biankó nyilatkozatok, ezek közül az egyes rezidenseknek kell a saját szerződésüknek megfelelően kiválasztaniuk, hogy határozott vagy határozatlan időtartamú munkaviszony felmondással, illetve közalkalmazotti jogviszony esetén lemondással válnak-e meg az állásuktól. A formanyomtatványokat a rezidensszövetség honlapjáról lehet letölteni, majd a kitöltött nyilatkozatokat postán kell eljuttatni az ügyvéd irodájába.


Az ügyvéd elmondta, hogy a letétként iktatott felmondásokat nem a saját páncélszekrényükben tárolják, hanem hetente egy alkalommal az egyik veszprémi bankfiókban az erre a célra bérelt széfben helyezik el. Bősze a rezidensszövetséggel kötött megállapodása alapján nem adott felvilágosítást az eddig összegyűlt felmondólevelekről, más forrásból úgy tudni, eddig már több százan helyezték letétbe a nyilatkozataikat.

Bőszétől viszont megtudtuk, hogy a Magyar Rezidens Szövetség tervei szerint leghamarabb augusztus végén hozzák nyilvánosságra az első részadatokat arról, hogy addig hányan helyezték letétbe a felmondásukat.

A létszámnak fontos szerepe lesz a végelszámolásnál: információink szerint legalább háromezer nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy a rezidensszövetség, valamint az akciójukhoz csatlakozó Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara élesítse a felmondóleveleket, azaz felfedje az érintettek személyét, és elküldje a dokumentumokat a munkáltatóknak. Ha december végéig ennél kevesebb rezidensi felmondás kerül letétbe, akkor azokat csak akkor élesítik, ha valamelyik szakterület felülreprezentált lenne, és a távozók önmagukban is képesek lennének megbénítani az egészségügy egy-egy területét.

A felmondások letétbe helyezőinek személyes adatait titkosan kezelik, azokat még a rezidensszövetség sem ismerheti meg. Az anonimitást részben az indokolja, hogy a hátralévő időben a munkáltatók ne alkalmazhassanak retorziókat a távozásukat fontolgató fiatal orvosokkal szemben, másrészt, ha az érdekvédelmi szervezeteknek év végéig mégis sikerülne megegyezniük a kormányzattal, akkor okafogyottá válna az akció, amit akár az utolsó pillanatban is lefújhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 30. 09:05, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 62,7 millió, a halálos áldozatoké 1,45 millió a világon

A világon 62 736 160 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 459 243, a gyógyultaké pedig 40 127 262 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2020. November 30. 08:00, hétfő | Belföld

Elindította országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

Huszonötödik alkalommal hirdette meg országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet, amely 1353-as adományvonalára várja a felajánlott támogatásokat.

2020. November 30. 07:00, hétfő | Belföld

Egy testvérpárt gyanúsítanak a hegymegi gyilkossággal

A Miskolci Járásbíróság vasárnap letartóztatta a hegymegi gyilkossággal gyanúsított testvérpárt.

2020. November 30. 06:00, hétfő | Külföld

Nem lassul a fertőzés terjedése Horvátországban és Szlovéniában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.