Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 27. 17:21, szerda | Helyi
Forrás: nol.hu, rezidens.hu

Veszprémben gyűlnek a rezidensek felmondólevelei

Veszprémben gyűlnek a rezidensek felmondólevelei

Már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél.

A nol.hu információi szerint már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél, akit a Magyar Rezidens Szövetség kért fel arra, hogy dolgozza ki azokat a formanyomtatványokat, amelyeket a szervezet által kilátásba helyezett év végi tömeges „felmondóakció” során kívánnak igénybe venni.

A rezidensszövetség tavasszal ultimátumot intézett az egészségügyi kormányzathoz: amennyiben 2011. december végéig a szervezetnek nem sikerül megállapodnia a kabinettel a rezidensi és az orvosi bérek rendezéséről, akkor az érintettek tömeges felmondással megbénítják az egészségügyi intézmények működését.

Bősze Ferenc elmondta, négy formátumban készültek el a biankó nyilatkozatok, ezek közül az egyes rezidenseknek kell a saját szerződésüknek megfelelően kiválasztaniuk, hogy határozott vagy határozatlan időtartamú munkaviszony felmondással, illetve közalkalmazotti jogviszony esetén lemondással válnak-e meg az állásuktól. A formanyomtatványokat a rezidensszövetség honlapjáról lehet letölteni, majd a kitöltött nyilatkozatokat postán kell eljuttatni az ügyvéd irodájába.


Az ügyvéd elmondta, hogy a letétként iktatott felmondásokat nem a saját páncélszekrényükben tárolják, hanem hetente egy alkalommal az egyik veszprémi bankfiókban az erre a célra bérelt széfben helyezik el. Bősze a rezidensszövetséggel kötött megállapodása alapján nem adott felvilágosítást az eddig összegyűlt felmondólevelekről, más forrásból úgy tudni, eddig már több százan helyezték letétbe a nyilatkozataikat.

Bőszétől viszont megtudtuk, hogy a Magyar Rezidens Szövetség tervei szerint leghamarabb augusztus végén hozzák nyilvánosságra az első részadatokat arról, hogy addig hányan helyezték letétbe a felmondásukat.

A létszámnak fontos szerepe lesz a végelszámolásnál: információink szerint legalább háromezer nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy a rezidensszövetség, valamint az akciójukhoz csatlakozó Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara élesítse a felmondóleveleket, azaz felfedje az érintettek személyét, és elküldje a dokumentumokat a munkáltatóknak. Ha december végéig ennél kevesebb rezidensi felmondás kerül letétbe, akkor azokat csak akkor élesítik, ha valamelyik szakterület felülreprezentált lenne, és a távozók önmagukban is képesek lennének megbénítani az egészségügy egy-egy területét.

A felmondások letétbe helyezőinek személyes adatait titkosan kezelik, azokat még a rezidensszövetség sem ismerheti meg. Az anonimitást részben az indokolja, hogy a hátralévő időben a munkáltatók ne alkalmazhassanak retorziókat a távozásukat fontolgató fiatal orvosokkal szemben, másrészt, ha az érdekvédelmi szervezeteknek év végéig mégis sikerülne megegyezniük a kormányzattal, akkor okafogyottá válna az akció, amit akár az utolsó pillanatban is lefújhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.