Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Január 27. 05:29, péntek | Helyi
Forrás: Saját forrás

Veszprémben is nő az újszülöttek életesélye

Veszprémben is nő az újszülöttek életesélye

A Csolnoky Ferenc kórházban a több száz millió forintos fejlesztésnek köszönhetően nőtt az intenzív ellátásra szoruló csecsemők életesélye - mondta el Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója.

Közlése szerint ez a harmadik európai uniós projekt, amelynek köszönhetően fejlődik a Veszprém megyei kórház. Az intézmény a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) és az intenzív neonatológiai osztály műszaki fejlesztéséhez csaknem 240 millió forintot nyert el uniós forrásból, így az önrésszel együtt 266 milliós beruházást kezdhetnek meg - ismertette a főigazgató.

Szabó Éva projektmenedzser felidézte: az osztály 17 évvel ezelőtt épült, azóta nem történt átfogó felújítás. A mostani fejlesztés célja a koraszülött, súlyos állapotba került és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életesélyeinek növelése a kórház PIC informatikai és orvostechnológiai eszközeinek fejlesztéseivel.

A pályázati pénznek köszönhetően mintegy 180 millió forintért orvosi eszközzel bővül a részleg gépparkja, köztük klinikai, valamint intenzív inkubátorokkal, lélegeztető-készülékekkel, betegőrző-monitorokkal, ultrahang- készülékekkel, EEG-monitorral és helyszíni röntgenkészülékkel - sorolta a projektvezető.

Informatikai fejlesztésre 36 milliót fordítanak, 22 millió forintot pedig a burkolatok, az orvosigáz- és az elektromos hálózatok felújítására. A felújítási munkálatok, valamint az eszközbeszerzések nyáron kezdődnek el, év végére megújul a PIC-részleg - mondta Szabó Éva. Közlése szerint az átalakítások ideje alatt az osztály nem zár be, a betegeket a kórház egy másik részlegében fogadják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: