Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Május 30. 11:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Café Communications

Veszprémben mutatta be fejlesztéseit a Siemens

Veszprémben mutatta be fejlesztéseit a Siemens

Nagy értékű szoftveradomány az egyetemnek, szimpóziumok a helyi szakembereknek.

A városfejlesztés, az ipar és az egészségügy területén kidolgozott, korunk kihívásaira választ adó megoldásait mutatta be a Siemens Zrt. Veszprémben. Amellett, hogy a helyi szakemberek megismerhették a világ egyik vezető nagyvállalatának akár saját munkájuk során is alkalmazható technológiai újításait, a Siemens Városi Napok keretében a Siemens tovább erősítette kapcsolatát a magyar műszaki felsőoktatás kiemelt szereplőivel – ezúttal a veszprémi Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást és ajánlott fel az egyetem részére listaáron 300 millió forint értékű szoftvertámogatást.

A Siemens világszerte úgy alakította ki tevékenységi területeit, hogy azok lefedjék a legjelentősebb társadalmi és gazdasági problémákat felvető témaköröket; úgymint az urbanizáció, a globalizáció vagy épp a klímaváltozás. A magyarországi leányvállalatnál működő négy szektor közül három mutatkozott be most Veszprémben, az Infrastruktúra és városok, az Ipar, valamint az Egészségügy szektor.

A szimpóziumok résztvevői megtudhatták például, hogy a Siemens saját fejlesztésű épület-automatizálási rendszerei nem csupán a kényelmi szempontoknak felelnek meg, de a hatékony energia-felhasználást is segítik. Az egészségügyi szakemberek pedig arról kaphattak képet, milyen modern képalkotó- és labordiagnosztikai eszközöket, klinikai termékeket kínál a Siemens a betegségek időben történő kiszűréséhez.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere üdvözölte a kezdeményezést, hogy a Siemens Zrt. nem csupán a fővárosra koncentrál, hanem vidéki városokba is szervez szakmai programokat. „Csak az lehet a célunk, hogy Veszprém vonzó feltételeket nyújtson az itt-élőknek. A tudás-menedzsment, a szakembereink képzése, egyetemünk fejlesztése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Veszprém lépést tarthasson napjaink fejlődésével. Ezért is örülünk, hogy a Siemens Zrt. partnerünk ebben a folyamatban” – mondta a polgármester.

A műszaki felsőoktatással való együttműködés stratégiai kérdés a Siemens Zrt. számára, hiszen a jövő mérnökei tanulnak a hazai egyetemeken és főiskolákon. A vállalat a közelmúltban erősítette meg kapcsolatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel, most pedig a veszprémi Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, amelyet Dr. Friedler Ferenc rektor és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. vezérigazgatója írtak alá ünnepélyes keretek között.

A Siemens Zrt. nem érkezett üres kézzel Veszprémbe: egy listaáron 300 millió forint értékű PLM szoftverlicensz csomagot ajándékozott az egyetemnek. A Siemens PLM (product lifecycle management – termék-életciklus menedzsment) szoftverét világszerte több mint 70 000 ügyfél használja a gépiparban, elektronikai iparban. A Magyarországon gyárat üzemeltető nagy autógyártó cégek is erre a szoftverre támaszkodnak, mivel egy olyan komplett rendszert kínál a vállalatoknak, amellyel a teljes életcikluson keresztül képesek menedzselni a termék eredményességét és költséghatékonyságát.

„A PLM szoftver megismerése nem csak azért lehet érdekes a hallgatók számára, mert például a Curiosity Mars-járót is ennek segítségével tervezték” – fejtette ki Dale A. Martin, a Siemens Zrt. vezérigazgatója. – „A legfontosabb az, hogy versenyelőnyt biztosít a fiataloknak, mivel már a tanulmányaik során megszerezhetik azokat a gyakorlati tapasztalatokat, amelyekre várhatóan a későbbik munkájuk során szükségük lesz, ezáltal értékesebbé válhatnak a munkaerőpiacon.”

Dr. Friedler Ferenc rektor kiemelte: „A Pannon Egyetem akkor tudja a sikeres szakmai karrier megalapozására vonatkozó vállalását teljesíteni hallgatói felé, ha nemzetközi élvonalba tartozó és magas hozzáadott értéket előállító kiváló cégekkel folytat együttműködést a képzések folyamatos fejlesztéséről és a mérnöki pályákat megalapozó innovációs projektekről. A Pannon Egyetem ezért tartja nagy jelentőségűnek a Siemens-szel megkötött együttműködési megállapodást. Közös célunk, hogy a legszigorúbb nemzetközi elvárásoknak megfelelő diplomások hagyják el az egyetem kapuit. Ezt szolgálják a Siemens korszerű eszközei és a közösen megvalósítandó innovációs projektek.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak