Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 30. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

VeszprémFest: Katie Melua, Vaya Con Dios és Youssou N'Dour is fellép

VeszprémFest: Katie Melua, Vaya Con Dios és Youssou N'Dour is fellép

Idén is szárfellépőkkel várja a közönséget a VeszprémFest. A rendezvényen, amelyet július 15. és 20. között immár 11. alkalommal tartanak, koncertet ad Katie Melua, a Vaya Con Dios vagy Youssou N'Dour is.

Veszprém kulturális kisugárzású város, ahol egész évben figyelemre méltó események zajlanak. A VeszprémFest köztük egy gyűjtőlencse, amely világhírű előadókkal járul hozzá a kisugárzás erősödéséhez - fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a város parlamenti képviselője a rendezvényről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
Az idei VeszprémFest nyitókoncertjét Fatoumata Diawara mali énekes és Roberto Fonseca kubai zongorista közös produkciójával indul július 15-én, a következő négy napon pedig világsztárok, Katie Melua, a Vaya Con Dios, a Brand New Heavies és Youssou N'Dour adnak koncertet, a július 20-i vasárnapi záró esten a Magyar Jazz Napja alkalmából lesznek programok.
Mészáros Zoltán fesztiváligazgató és Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá, ezzel az MVM lett a zenei fesztivál főtámogatója. Az MTI úgy tudja, hogy a cég több tízmillió forinttal támogatja a VeszprémFestet.
Mészáros Zoltán korábban, a rendezvény veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztivál idei költségvetése meghaladja a 200 millió forintot, a város 20 millióval támogatja a VeszprémFestet, a központi költségvetésből 40-50 millió, a jegyeladásból 75 millió forintra számítanak.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy az ezeréves város nem öregszik, és ez annak köszönhető, hogy mindig voltak az ott lakók között, akik valami különlegeset tudtak kitalálni. "Ilyen tizenegy éve Mészáros Zoltán és a VeszprémFest is, a 65-70 ezer lakosú városba így világsztárokat tudunk hozni" - fogalmazott.
Az idei VeszprémFest koncertjeinek helyszíne a vár. Mészáros Zoltán kiemelte, hogy július 16-án az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb előadója, a grúz származású Katie Melua először ad koncertet Magyarországon. A softpop énekesnő eddig több mint 11 millió lemezt adott el, koncertjeire egymillióan voltak kíváncsiak.
A Dani Klein énekesnő által vezetett belga Vaya Con Dios már sokszor járt hazánkban, legutóbb tavaly Budapesten a búcsúturné keretében. Ez a koncertsorozat azonban annyira sikeres volt, hogy a gipsy-blues csapat a folytatás mellett döntött.
A brit Brand New Heavies idén 25 éves és a kilencvenes évek elején nagy szerepet játszott az acid dzsessz megszületésében. A szenegáli Youssou N'Dour műfaja népzenei gyökerű popzeneként határozható meg. A Grammy-díjas énekes évtizedekkel ezelőtt fellépett már Budapesten egy segélykoncerten, de önálló estje még nem volt Magyarországon. Legnagyobb slágere a Neneh Cherry-vel közösen előadott 7 Seconds volt.
A Magyar Jazz Napja című, július 20-i programot Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke ismertette. Mint kiemelte, a műfaj hazai napját hatodik éve rendezik meg, idén először Budapesten kívül. A VeszprémFestbe illesztett program művészeti vezetője László Attila, a felhozatalban a magyarországi dzsessz színtér fiatal és idősebb előadói egyaránt szerepelnek, néhány külföldi zenésszel kiegészülve. 17 órakor a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai lépnek színpadra, utána a Pátkai Rozina Sextet játszik, majd az idén 70 éves dobos, Kőszegi Imre játszik New5 elnevezésű formációjával. Ezt követően Borlai Gergő dobos és Kaltenecker Zsolt billentyűs formációja Gary Willis basszusgitárossal kiegészülve lép színpadra, 21 órától a Modern Art Orchestra Tony Lakatossal és Dave Liebmannal (mindkettő szaxofon), illetve Adam Nussbaummal (dob), végül Horváth Charlie és zenekara dzsesszműsora jön.
A fesztivált keretbe foglalják a kísérőrendezvények, a veszprémi Óváros téren a július 14. és 22. közötti Rozé, Rizling és Jazz Napok, amelyen a zenei estek (például a Szabó Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, a Jász András Kulturfunk koncertje) mellett húsz pincészet is képviselteti magát. A veszprémi jezsuita kolostorban a "nagy generáció" képviselői játszanak négy estén át, július 16-tól. Sebestyén Márta Andrejszki Judittal és Balogh Kálmánnal lép fel, Somló Tamás barátaival, koncertet ad Dés László, valamint Karácsony János és Angler Ákos duója is.
Mészáros Zoltán elmondta, hogy tavaly 15 ezer vendég járt a VeszprémFesten és az elkészült felmérés szerint az átlagéletkor 39,7 év volt. Budapestről háromezren utaztak 2013-ban a fesztiválra, amely látogatóinak kétharmada nem veszprémi volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton