Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vigyázzunk az akciókkal és az internetes vásárlással

Vigyázzunk az akciókkal és az internetes vásárlással

Megkezdte ünnepi felkészülését a fogyasztóvédelem. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, idén az internetes vásárlások esetében a kiszállításnál lesznek fennakadások, az áruházláncoknál gyakori az akciós termékek általi megtévesztés, a leggyakoribb büntetések pedig várhatóan most is százezer forint körül alakulnak. Fülöp Zsuzsanna a Rádió Orient vendégeként adott hasznos tippeket karácsonyra.

A karácsony, az év vége szinte mindenkinek tevékeny időszak. Nincs ezzel másképp a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sem, amely minden évben kiemelt figyelmet szentel az ünnepeknek. A hatóság munkatársai nem csupán a fogyasztók vagyoni érdekeit védik, de ellenőrzéseik során az egészségre káros, illetve a veszélyes termékeket is figyelik. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az áruházláncok, a soraik közt feltüntetett árat ütik-e be a kasszánál, illetve, hogy az akciós termékek valóban olcsóbbak-e és megéri a fogyasztónak azt megvásárolni.

Fülöp Zsuzsanna szóvivő a Rádió Orientnek úgy nyilatkozott: jogsértés esetén jegyzőkönyvet írnak és elindítják a szankcionálás folyamatát. Így lejárt minőségű élelmiszer, baleset-és áramütés veszélyes termék vagy többszöri visszaélés esetében lehet bírságra számítani. Ha egy kis-és középvállalkozás követ el kisebb súlyú jogsértést, de korábban még nem volt szankcionálva, akkor elkerüli a büntetést, azonban az utóellenőrzések során már nem biztos, hogy ilyen eljárásban fog részesülni. Az előbb említett kisebb vállalkozások esetében minimum 15 ezer forintos, maxium 500 ezer forintos pénzbüntetés lehetséges. Más esetekben a büntetés mértéke elérheti az akár 2 milliárd forintot is. A szóvivő ugyanakkor megerősítette, ilyen még a hatóság munkája során nem fordult elő. A legnagyobb kiszabott összeg 300 millió forintban maximalizálódott. „A 100 ezer forintos bírság a leggyakoribb” - tette mondta Fülöp.

Karácsonykor a legkülönfélébb indokokkal szeretnék visszacserélni vagy visszavinni a korábban megvásárolt termékeket a fogyasztók. A panasz azonban csak akkor jogos, ha minőségi hibája van a terméknek. Így pozitív elbírálásra számíthatunk, ha leválik a cipő talpa vagy a műszaki cikk, amit vettünk hibásan, vagy egyáltalán nem működik. Ilyenkor javításra vagy cserére van lehetőség, utóbbit azonban a kereskedő elutasíthatja, ha egyébként javítható a termék. Nem minőségi hiba esetén – például nem lett jó a pulóver, nem tetszett a ruha színe - nincs jogszabályi keret, itt az üzleten múlik, hogyan kezeli a problémát. Fülöp elmondta: a bevett gyakorlat, hogy egy meghatározott ideig kicserélik a terméket vagy levásárolást biztosítanak. Azonban érdemes körültekintőnek lenni a vásárláskor, mert volt már rá példa, hogy a kereskedő szóbeli ígérete ellenére nem vették vissza a terméket az üzletben tájékoztatott a szóvivő. „Javasoljuk tehát, hogy a blokk hátuljára a felek rögzítsék a visszavételre vonatkozó megállapodást, majd azt írják alá és pecsételjék le”- tette hozzá.

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak az internetes vásárlások, idén pedig várhatóan a vásárlók nagyobb hányada választja a kényelmesebb karácsonyi bevásárlást. A szóvivő elmondta: már most tapasztalható, hogy kiszállítási bonyodalmak vannak és a tavalyi „sláger panasz” valószínűleg idén is beéri önmagát, így gyakori lesz a „nem érkezett meg időben a termék” jellegű mondat. Az eddigi nyolc napos elállási jog idéntől 14 napra bővült, ami azt jelenti, hogy ezen időszakban meggondolhatjuk magunkat és minden indoklás nélkül elállhatunk vásárlási szándékunktól, a vételárat pedig visszaigényelhetjük. Abban az esetben is fennáll ez a lehetőség, ha nem azt kaptuk amit rendeltünk. Ha pedig végképp nem jutunk dűlőre, nem érjük el a kereskedőt, a céget, akkor még mindig fordulhatunk a Békéltető Testülethez – zárta szavait Fülöp Zsuzsanna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során