Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 25. 12:36, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: mti/Saját

Visszakozott az önkormányzat, eredményes a Jutaspusztaiak tiltakozása

Visszakozott az önkormányzat, eredményes a Jutaspusztaiak tiltakozása

Visszavonta építésiengedély-kérelmét a veszprémi önkormányzat, csak egy szociális épületet, a családok átmeneti otthonát építenék meg Jutaspusztán.

A veszprémi közgyűlés szerdai ülésén az is kiderült, hogy az eddiginél több a legálisan tartott fegyverek száma a megyeszékhelyen.

Csaknem 270 veszprém-jutaspusztai tiltakozik az ellen, hogy a településrészen építsék meg a családok átmeneti otthonát - közölte az ügyben 74 család képviseletét ellátó ügyvéd az MTI-vel április 17-én. Erre reagálva Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere akkor elmondta: európai uniós pályázat keretében lehetőség van a családok átmeneti otthonának fejlesztésére, száz százalékos támogatással.

A veszprémi közgyűlés tavaly év végén kifejezte szándékát, hogy 25 embernek otthont adó, hat lakásegységet magába foglaló intézményt hoz létre a pályázat segítségével, az otthonban kizárólag veszprémi, krízishelyzetbe került családokat helyeznek el a család összetartása érdekében, s állandó támogató felügyelet mellett illeszkedhetnek vissza a társadalomba - mondta akkor az alpolgármester.

A témával Veszprém képviselő-testülete is foglalkozott szerdai ülésén. Mihalovics Péter interpellációjára válaszolva Porga Gyula polgármester elmondta: a képviselő-testületi döntést követően találkozót hívott össze és számos félreértést tisztázott a jutaspusztaiakkal; olyan megállapodás született, amely hosszú távon megnyugtatja a városrészen élőket.

A polgármester bejelentette: az önkormányzat visszavonja azt az építésiengedély-kérelmet, amely a nagyobb létesítményt tartalmazza, s csak egy épületet épít meg Jutaspusztán. Porga Gyula egyúttal kezdeményezi, hogy a város ide vonatkozó koncepciójában fektessék le: egyéb, szociális típusú intézményt nem terveznek oda, így a jutaspusztaiaknak nem kell félniük attól, hogy bővül a szociális intézményrendszer ott, ahol élnek.

A városi rendőrkapitányság elmúlt évéről szóló beszámoló adatai szerint a civil fegyvertartók száma 2010-ről 2011-re nem változott (705), a fegyvereik darabszáma azonban 1899-ről 1942-re nőtt. Míg 2010-ben 144, addig 2011-ben 154 kérelem érkezett a hatósághoz fegyvertartásra. A téma tárgyalása során Giczi Róbert rendőrkapitány - képviselői kérdésre válaszolva - azt mondta: nem akarja a fegyverviselésre vonatkozó jogszabályt megítélni, a dolga csak annyi, hogy az ide vonatkozó szabályokat betartassa.

A rendőrkapitány beszámolójából kiderült az is, hogy a városban tavaly 19,6 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az előző évihez képest. A rablások száma jelentősen, 48 százalékkal csökkent, kábítószerrel visszaélés miatt viszont 57 százalékkal több eljárást folytatott a kapitányság. A legtöbb esetben kábítószer-fogyasztók kerültek látókörükbe, de -terjesztőket is eljárás alá vontak. A látenciát is figyelembe véve a rendőrkapitány szerint a megyeszékhelyen nem emelkedett a kínálat, a statisztikai szám az eredményesebb felderítésből adódik. A közgyűlés elfogadta a rendőrség beszámolóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható