Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 12. 11:21, péntek | Életmód
Forrás: MNO

Vitamin: akár negyedével megrövidítheti az életet

Vitamin: akár negyedével megrövidítheti az életet

A szakértők szerint a vitamintabletták nagy dózisban károsak lehetnek az egészségre. A Biology Letters szaklapban publikált állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú C- és E-vitaminnal táplált pockok esetében akár negyedével csökkent a várható élettartam.

Az emberi szervezet nem termel vagy tárol C-vitamint, az utánpótlást zöldségekből és gyümölcsökből nyeri ki. A sejtek egészségének megőrzéséhez mindössze 40 mg-ra van szükségünk naponta. Az E-vitamin a sejtek struktúrájának fenntartását segíti elő, és olyan élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben, mint a diófélék, az olajos magvak és a gabonafélék. A férfiaknak naponta 4 mg, a nőknek 3 mg-ra van szükségük belőle, ennek ellenére a bioboltokban olyan tablettákat is árulnak, amelyek ennek akár százszorosát is tartalmazzák.

A Glasgow-i Egyetem kutatói pockokat tápláltak két hónapos koruktól nagy dózisú E- és C-vitaminnal, és összehasonlították élettartamukat a hagyományos étrenden élő egyedekével. A korábbi, egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a sejtek öregedését gátló antioxidáns vitaminok megnövelik az állatok élettartamát, a pockok esetében azonban éppen az ellenkezője mutatkozott igaznak.

A pockok élettartama a nagy dózisú E- és C-vitamin hatására sokkal rövidebb lett, mint a kontroll állatoké. E hatás ellenére azonban a vitamintartalmú étrend-kiegészítők bizonyos mértékben csökkentették az öregedés által okozott sejtkárosodást.

Colin Selman professzor elmondta, hogy az új eredmények szerint fajonként jelentős eltérések lehetnek a nagy dózisú antioxidánsok az oxidatív károsodásra és az élettartamra gyakorolt hatásai között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.