Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 03. 14:13, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Zsíradót vetettek ki az élelmiszerekre Dániában

Zsíradót vetettek ki az élelmiszerekre Dániában

Zsíradót vezetett be a koppenhágai kormány – írja a Népszabadság. A különadót olyan élelmiszerekre vetik ki, amelyekben 2,3 százaléknál magasabb a telített zsírsavak aránya. Ez lehet a vaj, a sajt, a tej, az olaj, hús.

A lakosság a múlt héten megkezdte a termékek felvásárlását, az ellentábor pedig azzal érvel, hogy a fogyasztók a jövőben majd külföldre mennek vásárolni. A dán kormány abban reménykedik, hogy ezzel csökkenthető a zsíros ételek fogyasztása. Néhány tudós azonban kétségeit hangoztatja, szerintük inkább a túl sós és túl édes élelmiszereket kellene megadóztatni.

Korábban a dán iparszövetség egyik szóvivője azt mondta, a bonyolult rendszer az élelmiszergyártók munkáját növeli meg -írta az Agromonitor.hu „Arra kényszerültünk, hogy raktárainkat tonnányi vajjal és margarinnal töltsük fel, hogy vásárlóink igényeit kielégítsük” – mondta Sören Jörgensen az Arla tejipari konszern munkatársa.Christian Jensen, egy koppenhágai szupermarket vezetője „kaotikus hétről” beszélt. „Rengeteg polc ürült ki, az emberek teletömték mélyhűtőjüket” – mondta. Mindazonáltal Jensen nem hisz abban, hogy az új adónem befolyásolja az emberek étkezési szokásait. Nemcsak az élelmiszer zsírtartalmát kell maguknak kimutatniuk, hanem az előállításkor felhasznált zsírt is, mint például a sütőolajat. Minden élelmiszerre új árat kel megállapítani, amelynek költségeit végül is a fogyasztók állják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.