Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Február 27. 14:11, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

200 ezer katona sorakozott fel

200 ezer katona sorakozott fel

Nagyszabású, több mint 200 ezer katonát megmozgató hadgyakorlat kezdődött hétfőn Dél-Koreában, miközben az északi országrész „szent háborúval” fenyegetőzött arra az esetre, ha megsértik határait.

A dél-koreai vezérkar szóvivőjének közlése szerint a március 9-ig tartó manőverekben 200 ezer dél-koreai és 2100 amerikai katona vesz részt. Utána a tervek szerint kombinált tengeri, légi és szárazföldi gyakorlat következik április 30-ig.

Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea új vezetője a vasárnapi jelentések szerint katonai alakulatokat szemlélt meg a határ térségében, ott, ahol 2010-ben az északi tüzérség tüzet nyitott egy déli szigetre, és megölt négy embert, súlyos nemzetközi válságot okozva.

A Key Resolve gyakorlatot évek óta megrendezik, és Dél-Korea hangsúlyozza védelmi jellegét, Észak-Korea viszont agresszívnak, „burkolt hadüzenetnek” tartja. A fokozott feszültség miatt Dél-Korea megerősítette hírszerző és lehallgató szolgálatai tevékenységét. Mozgósították az összes U-2-es és RF-4-es felderítő repülőgépet, és készültségbe helyezték az F15K típusú harci repülőgépeket – jelentette a Yonhap hírügynökség. A hadgyakorlatra ausztrál, brit, dán, kanadai és norvég megfigyelők érkeztek.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.