Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Február 27. 04:38, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: mti.hu

A BFT három megyének lett a fejlesztési tanácsa

A BFT három megyének lett a fejlesztési tanácsa

Jelentősen csökkent a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) tagsága a január elsején hatályba lépett területfejlesztési törvény módosításához igazodva.

Ezt Bóka István elnök úgy értékelte, hogy "a BFT most leegyszerűsítve a három érintett megyének lett a területfejlesztési tanácsa". A törvénymódosítás értelmében a korábban a kormány, a megyei és a regionális fejlesztési tanácsok, a főbb kistérségek, a minisztériumok, a kamarák és a civilek képviselőiből álló tanács tagsága hét főre csökkent, és két további delegálttal egészülhet csak ki. Az új tanács tagjai a tanács illetékességi területén működő Veszprém, Zala és Somogy megyei közgyűlések elnökeiből, a három megye közgyűléseinek egy-egy további delegáltjából, továbbá a kormány képviselőjéből állnak.

A tanács kormányt képviselő elnöke, Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere az MTI-nek azt mondta: "bízom abban, hogy a három megyei önkormányzat kitörési lehetőségként tartja számon, hogy lett egy értékkel rendelkező szervezete, amellyel befolyásolni tudja majd a balatoni eseményeket".
Hozzátette: nehéz helyzetet szült, hogy olyan markáns tagok estek ki a tanácsból, mint a minisztériumok, a kamarák és a civil szervezetek képviselői. Arra van lehetőség, hogy a hét tag mellé még kettőt delegáljanak, de ez elég kis mozgásteret ad. Kiválasztásukról még zajlik az egyeztetés.

Az elnök közölte, hogy a BFT feladata nem változott, továbbra is a balatoni régió területfejlesztésért felel. Az, hogy a változásokkal nőni fog-e a súlya és a szerepe, alapvetően attól függ, hogy a három megye mennyire akar élni a lehetőséggel, és milyen forrásokhoz tud jutni a tanács. A jövőre nézve reménykeltőnek tartja, hogy 2013-ban a BFT-nek markáns szerep juthat a következő fejlesztési ciklus uniós forrásainak felosztásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható