Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 03. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kettős állampolgárságot tiltó törvény ellen tüntettek Kassán

A kettős állampolgárságot tiltó törvény ellen tüntettek Kassán

Körülbelül száz ember - köztük számos politikus - gyűlt össze vasárnap Kassán az alkotmánybíróság épülete előtt, hogy akettős állampolgárságot tiltó törvény ellen tüntessenek. A tüntetést aKettős Állampolgárságért Munkacsoport szervezte. A tüntetők szerint az Alkotmánybíróság nem cselekszik, és nem védi meg az állampolgárokat.

„Úgy véljük, Fico törvénye ellentétes az alkotmánnyal, mert az alkotmányban az áll, hogy akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani az állampolgárságától. Ma van az alkotmány napja, smi azt szeretnénk elérni, hogy az alkotmánybíróság megvédje aszlovák állampolgárok jogait“ – mondta Boldoghy Olivér, a munkacsoport tagja.

Ajelenlegi, kettős állampolgárságról szóló törvényt, melynek alapján elvették akettős állampolgárságú személyek útlevelét, a Gál Gábor (Híd) vezette képviselői csoport támadta meg az alkotmánybíróságra. Ők azt róják fel, hogy atörvényi rendelkezésben az áll, hogy az aszemély, aki felveszi idegen ország állampolgárságát, megsérti aszlovák alkotmányt.

„Az Alkotmánybíróság nem védi meg aszlovák állampoglárokat és immár két éve azon töpreng, hogy Fico törvénye alkotmányellenes-e vagy sem“ – mondta Bugár Béla, aki azt is elárulta, hogy 2011-ben arra kérte az alkotmánybíróság elnökét, hogy minél hamarabb adjanak választ erre akényes kérdésre, ám azóta semmi sem történt. Ugyanígy vélekedik erről Viliam Novotný , az SDKÚ-DS képviselője is. „Azért jöttünk ma ide, hogy felhívjuk az alkotmánybírák figyelmét arra, hogy cselekedjenek. Mondják meg, hogyan lehet ne megoldást találni ebben az ügyben, mely rengeteg embert érint“
„A Szlovák Köztársaság állampolgárai vagyunk, itt fizetünk adót. Ám ha szívünk szerint döntünk, megfosztanak minket ahazánktól“ – panaszkodott az egyik tüntető.

Amost érvényben lévő törvényt még Robert Fico előző kormánya fogadta el 2010 nyarán, így reagálva amagyarországi kettős állampolgárságról szóló törvényre, mely megkönnyíti amagyar állampolgárság felvételét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).