Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 30. 16:36, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A méhektől függ az élelmiszerellátás jövője

A méhektől függ az élelmiszerellátás jövője

Meg kell állítani a méhek pusztulását, mert a fogyatkozásukkal az élelmiszerellátás is bajba kerülhet - közölte az Agrármarketing Centrum (AMC) pénteken, a méhek napja alkalmából az MTI-vel.

Az AMC, az Agrárminisztérium (AM), és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös felhívása kiemelte, hogy a méhek beporzásától függ az élelmiszertermelés 76 százaléka, Európában a növényfajok 84 százaléka. Nélkülük nem teremne meg számtalan gyümölcs, de a kávé, a kakaó, a vanília és a takarmánynövények sem, a méhek által termelt haszon euróban számolva százmilliárdokban mérhető.

Hozzátették, hogy 27 év alatt, mióta méhek napja van, látványosan romlott a környezet állapota, amely a beporzást végző rovarokat is érinti. Életterük beszűkült, a táplálékul szolgáló virágos növények sokszínűsége csökkent, méhekből ezért az egész világon egyre kevesebb van. Kutatási adatokra hivatkozva megjegyezték azt is, hogy a Földön élő rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált, és ha nem javul a helyzet, a rovarok száz éven belül kihalhatnak.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a folyamat még megállítható, és mindenki tehet a méhekért, hiszen virágport adó növényeket a kiskertekben, vagy az erkélyeken is lehet tartani. A méhek napja alkalom a változásra, eredményt viszont csak akkor lehet elérni, ha máskor is óvják a méheket - olvasható a közleményben.

Címkék: élelmiszer, jövő, méh

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.