Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2011. Október 13. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A tisztálkodás rossz érzéseinktől is megszabadíthat

A tisztálkodás rossz érzéseinktől is megszabadíthat

A michigani egyetem kutatóinak legújabb kísérletei során bebizonyosodott, hogy a zuhanyozás és a kézmosás nemcsak a testi, hanem a lelki megtisztulást is elősegítheti.

A szakemberek szerint erre a pszichológiai jelenségre vezethetőek vissza a rituális mosakodás hagyományai is.

A tisztálkodás nem más, mint nem kívánt lerakódások, maradványok eltávolítása - a jelek szerint nemcsak a testről, hanem a lélekből is. Kísérleteink szerint ugyanis már egy egyszerű kézmosás is segíthet megszabadulni a bűntudattól, az erkölcstelenség érzésétől vagy a rossz döntések miatt ránk nehezülő nyomástól - mondta Spike WS Lee.

Az eredmények egy korábbi kísérletre támaszkodtak, amely során megfigyelték, hogy azokat az embereket, akik koszban és rendetlenségben élnek, alapvetően erkölcstelenebbnek és rosszabbnak gondoljuk. A mostani vizsgálatokban kifejezetten azt figyelték a tudósok, hogy a mosakodás képes-e megtisztítani a lelket is.

A megfigyelések szerint az emberek sokkal kevésbé érzik magukat bűnösnek és erkölcstelennek egy alapos fürdés után, sőt a szerencsejátékosok szerint egy szappanos kézmosással lemosható a balszerencse is. Ráadásul az is feltűnt a kutatóknak, hogy egy adott testrész rendszeres tisztítása utalhat rossz tulajdonságra, magatartásra is: a hazugok például gyakran használnak szájvizet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.