Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Március 20. 16:53, kedd | Helyi
Forrás: vehir.hu

Adónk 1+1%-val idén is magunk rendelkezünk

Adónk 1+1%-val idén is magunk rendelkezünk

Hogyan rendelkezhetünk személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról 2012-ben? A Nemzeti Adó és Vámhivatal válaszol.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek adójuk meghatározott részéről külön törvény szabályai szerint rendelkezzenek, így annak egy része az általuk megjelölt civil szervezetekhez vagy az egyházakhoz, költségvetési előirányzatokhoz kerülhet.

Idei évben sem változott, hogy a rendelkező nyilatkozatok benyújtására egységesen előírt május 20-i határidőt jogvesztő határidőként szabályozza a jogalkotó, tehát ezen időpontot követően beküldött nyilatkozatok minden esetben érvénytelenek lesznek, és a késedelem kimentésére szolgáló igazolási kérelem előterjesztésére sincs lehetőség.

Akik élni kívánnak rendelkezési lehetőségükkel, azok többféle beküldési mód közül választhatnak. Azok a magánszemélyek, akik a 2011. évi jövedelmük elszámolásának módjaként a személyi jövedelemadó bevallás, az egyszerűsített bevallás vagy az adónyilatkozat benyújtása mellett döntöttek, ők a 2011. évi adóbevallási (egyszerűsített bevallási) nyomtatványon tüntethetik fel rendelkező nyilatkozatukat. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a 1153 vagy a 1153E bevallás EGYSZA lapján, adónyilatkozat esetén a 1153ANY bevalláshoz kapcsolt EGYSZA lapon a saját adóazonosító jelet valamint a támogatni kívánt szervezet adószámát, technikai számát kell feltüntetni.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a bevallási nyomtatványon kívánnak rendelkezni és a bevallást továbbra is hagyományos módon, papír alapon nyújtják be az adóhatósághoz, az EGYSZA lapon feltüntetett saját adóazonosító jeltől a kedvezményezettekre vonatkozó adatokat kérjük, ne válasszák le.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy a rendelkező nyilatkozatot külön lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban - a bevallástól elkülönítve - személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy postán juttassák el az adóhatóság részére.

A személyi jövedelemadó 1-1 %-áról tett rendelkezés természetesen elektronikus úton is továbbítható az adóhatóság részére. Az elektronikus beküldéssel kapcsolatos részletes információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján találhatók.

Azon magánszemélyek, akik bevallási kötelezettségünknek munkáltatói adó-megállapítás keretében tesznek eleget, a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatónak legkésőbb május 10-ig adhatják át. Ez esetben a borítékot, annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.