Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Február 26. 13:33, vasárnap | Helyi
Forrás: infoVeszprém.hu

Amit a túlzott deficit eljárásról tudni kell

Amit a túlzott deficit eljárásról tudni kell

Sokat halljuk manapság a „túlzott deficit eljárás” kifejezést. Mit jelent ez, és főként mivel jár hazánk számára a Bizottság és a Tanács döntése.
EU-s hírek sorozatunk következő cikke.

Mi az a deficit? Röviden: hiány.

Az államháztartás esetében azt jelenti, hogy az állami költségvetés kiadásai meghaladják a bevételeket. Miért szankcionálja az EU a deficitet? A Lisszaboni Szerződés 126 cikkelye kimondja: „A tagállamok kerülik a túlzott költségvetési hiányt.” Ez az EU gazdasági stabilitásának feltétele. Ennek érdekében a Bizottság szakmai javaslatára a Tanács haladéktalanul eljárást kezdeményezhet azokban az esetekben, ha a) egy tagállam tervezett vagy tényleges költségvetési hiánynak a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya egy meghatározott referenciaértéket, b) az államadósságnak a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya túllép-e egy meghatározott. Ez alól vannak természetesen kivételek, például ha a hiány csökkentésére tett lépések hatásár annak mértéke csökken.

Mit jelent a túlzott deficit eljárás? Mi történt pontosan?
Az eljárást minden esetben le kell folytatni a fenti feltételek teljesítése esetén, tehát súlyosan elferdíti a valóságot, aki Magyarország elleni politikai támadást sejtet a lépések mögött. Ha a Bizottság úgy ítéli meg, hogy egy tagállamban túlzott hiány áll fenn vagy következhet be, erről véleményt küld az érintett tagállamnak, amelyről tájékoztatja a Tanácsot, amely ajánlásokat fogalmaz meg az érintett államnak. Ez történt 2009-ben Magyarország esetében. Idén január 11-én nyilvánosságra hozott értékelésében az Európai Bizottság (az EU „kormánya”) úgy fogalmazott: „Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a túlzott mértékű államháztartási hiány fenntartható módon történő kiigazítása érdekében, és ennek értelmében nem tett eleget a Tanács 2009. júliusi ajánlásainak”, ezért a túlzott hiány esetén követendő eljárás következő szakaszának elindítására tesz javaslatot. A pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN), melynek a magyar pénzügyér, Matolcsy György is tagja január 24-én elfogadta az EB álláspontját.

Mit jelent ez hazánkra nézve? Mekkora büntetés van kilátásban?
Magyarország esetében, mivel eurózónán kívüli országról van szó, a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetősége áll fenn. A Bizottság február 22-én meg is fogalmazta javaslatát a 2013. január 1-től felvehető támogatás több mint 495 millió – kb. 142 milliárd forint – euróval történő csökkentéséről.

Mi az a Kohéziós Alap?
A Kohéziós Alap az EU legszegényebb tagállamai közötti, a fejlettségi szintben meglevő különbségeket hivatott csökkenteni, melyet 1993-ban hoztak létre Görögország, Portugália, Írország és Spanyolország támogatására. A KA forrásaiból döntően nagyméretű, közlekedési és környezetvédelmi projekteket lehet megvalósítani. Magyarország csak a 2000-2006-os programozási időszakban 1,1 milliárd eurót használt fel ebből a forrásból. Lényeges tudni azonban, hogy a lehívási arányunk folyamatosan romlott az elmúlt években, jelenleg – az állami pályázatok kiírásának hiányában – mindössze a források kb. felét tudjuk felhasználni!

Példátlan-e ez az eljárás, amivel szembesültünk?
Szeretik példátlannak beállítani a történteket, de azt is tudni kell ehhez, hogy az uniós jog egy viszonylag friss intézményéről van szó. Ennek ellenére jelenleg a 27 tagállamból 23 ellen zajlik hasonló procedúra. Magyarország esetében 2004 júliusa, gyakorlatilag csatlakozásunk óta tart az eljárás, amikor a Tanács a meghozandó korrekciós intézkedésekre vonatkozó ajánlást is kiadott. A Tanács 2005 márciusában, 2006 októberében és 2009 júliusában további ajánlásokat fogadott el. Az Orbán-Matolcsy féle nem ortodox gazdaságpolitika lépései azonban nem illeszkedtek az EU stabilitásról vallott nézeteihez, így az sem kerülte el a szakértők figyelmét, hogy bár Magyarország 2011-ben formálisan teljesítette a korábban előírt 3%-os célt, egyértelmű, hogy ez nagyrészt a GDP több mint egytizedét kitevő, elsősorban a nyugdíjvagyonnak az államra történő átruházásával kapcsolatos egyszeri bevételeknek volt köszönhető.

Mik a következő lépések?
Most ismét a pénzügyminiszterek tanácsának a térfelén pattog a labda, ők döntik el, hogy a Bizottság által megfogalmazott büntetés életbe lépjen-e. Matolcsy György tárcájának sürgősen össze kellene állítania azt a javaslatcsomagot, amely még az idén képes lesz betömni egy kb. 180 milliárdos lyukat a költségvetésben, és meg kell győznie a külföldi kollégáit a tervezett lépések hitelességéről, amint erre a miniszterelnök még a januári döntést követően ígéretet is tett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.